eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Egyre nagyobb gond a "mobiltúladagolás"

Spanyolországban két tizenévest kezelnek mobilfüggőséggel egy klinikán, de szakértők szerint ez csak a jéghegy csúcsa.

Spanyolországban két gyereket azért vittek egy klinikára, hogy ott kezeljék mobiltelefon-függőségüket. Orvosok szerint egyikük sem tudott meglenni készüléke nélkül, amelyet naponta átlagosan 6 órát használtak.

A 12 és 13 éves gyerekek megbuktak az iskolában és rendszeresen becsapták szüleiket, hogy így szerezzenek pénzt a telefonkártyájukra. Mindketten telefonálásra, sms-ezésre és játékra használták készülékeiket.

A Spanyolország északkeleti részén található Lleida városának klinikavezetője elmondta: ez az első alkalom, hogy az országban kezelni kell mobilfüggőségben szenvedő betegeket. A két gyerekre komoly hatással volt a mértéktelen mobilozás: zavart volt a viselkedésük, rosszul teljesítettek az iskolában, gátlástalanul hazudtak rokonaiknak.

Mindkettő másfél évvel ezelőtt kapta meg mobilját, és a szülők egyáltalán nem ellenőrizték, mennyit és mire használják azokat.

A klinikán a gyerekek az elmúlt 3 hónap során azt tanulták, hogyan lehet élni mobiltelefon nélkül, de a gyerekpszichológusok szerint a kezelésük legalább egy évet vesz igénybe - ennyi idő kell ahhoz, hogy "tiszták" legyenek.

A betegséget a videójáték-függőséghez hasonlítják szakértők: a gyerekek robbanékonyak, más esetekben viszont zárkózottak és antiszociálisak lesznek. Nem tudnak szenvedélyük nélkül élni, és bármit megtesznek, hogy pénzt szerezzenek.

A mobiltelefon-függőség problémája már több országban felmerült. Japánban például arra figyelmeztették a szülőket, hogy limitálják gyerekeik telefonhasználatát, mert különben "mobiltúladagolásban" fognak szenvedni.

Egy felmérés szerint Spanyolországban a 10 és 15 év közötti korosztály 65 százalékának van mobilja - 2004-ben ez szám még csak 45,7 százalék volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×