eur:
390.7
usd:
364.7
bux:
68381.55
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Nem reggelizik? Lánya lesz!

A nők diétája, illetve reggeliző szokása a fogamzás környékén befolyásolhatja születendő gyerekük nemét - derítették ki brit tudósok.

Azok a nők, akik a fogantatás környékén alacsony kalóriájú diétát folytatnak vagy rendszeresen kihagyják a reggelit, nagyobb eséllyel hoznak világra kislányt, mint kisfiút - állítják az angliai Exeter és Oxford Egyetem kutatói, akik 740 első babájukat váró kismamának az étkezési szokásait vizsgálták közvetlenül a fogamzás előtt, valamint a terhességük első hónapjaiban.

A tanulmányból kiderül, hogy a magas kalóriájú diétát folytató nők 56 százaléka kisfiúnak adott életet, azok közül pedig, akik teherbeesésük környékén kevés energiát vittek be szervezetükbe 45 százalék kislányt szült. A kutatók arra is rámutattak, hogy a fiút szülő nők többsége előszeretettel szed nagyobb mennyiségű táplálék-kiegészítőket, mint például kalciumot, káliumot, valamint C, E és B12 vitamint - ezen felül pedig rendszeresen reggelizik.

A kutatás eredménye választ adhat arra a kérdésre is, hogy az iparilag fejlett országokban már 40 éve miért csökken folyamatosan a fiúk száma. A gazdagabb államokban ugyanis az alacsony kalóriájú diéták hódítanak a nők között, akik ennek következtében csak ritkán reggeliznek, így több kislánynak adnak életet - vélik a kutatók.

Az angliai egyetem tudósai azonban arra kérik a nőket: ne kezdjenek bele egy drasztikus diétába azért, hogy befolyásolják születendő gyermekük nemét. Az előzetes állatkísérletekből ugyanis kiderültek, hogy a nőstények táplálkozási szokásaiban bekövetkezett apró változások is befolyásolhatják az utódok élettartamát. Fontos - teszik hozzá a szakemberek -, hogy a terhesség ideje alatt megfelelő mennyiségű táplálék kerüljön a szervezetbe.

Címlapról ajánljuk

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Herbert Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×