eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Matematikus igazolta Murphy törvényét

Ha elunjuk a várakozást a buszmegállóban, és elindulunk gyalog, biztosan látunk magunk mellett elsuhanni egy vagy két buszt a következő percekben - tartja Murphy egyik törvénye. Egy amerikai matematikus bebizonyította, hogy ebben sok igazság van, így a helyes megoldás nyugodtan megvárni a buszt.

Justin Chen, a Kaliforniai Műszaki Főiskola szakembere akkor gondolta át a problémát, amikor szüleitől a 12 buszmegállóval arrébb lakó kollégájához igyekezett.

A matematikus szakmája szabályai szerint értékelte a helyzetet, és felírta a megfelelő egyenletrendszert, amelyben szerepelt a távolság, a buszmegállók száma, a jármű sebessége, valamint a járatok sűrűsége.

A szakember arra a következtetésre jutott, hogy az extrém eseteket leszámítva - például amikor mindössze egy kilométert akarunk megtenni, és csak egyóránként jár a busz - mindig jobban járunk, ha megállunk a buszmegállóban, és nyugodtan megvárjuk a járatot, mert sokkal gyorsabban odaérünk, mintha gyalog indulnánk el.

Murphy-nek tehát igaza van, hiszen a fentiekből az következik, hogy valóban jó eséllyel láthatunk melletünk elhaladó buszokat.

A tanulmány arra is rámutat, hogy ha mégis a gyaloglást választjuk, érdemes azonnal elindulni, anélkül, hogy bármennyit is várakoznánk a buszmegállóban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×