eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Szenzációs felfedezés: egy vírus is okozhatja az elhízást

Amerikai tudósok szerint elképzelhető, hogy egy vírus is felelőssé tehető az elhízásért. A szakemberek szerint ez megmagyarázhatná a már-már járványszerűen terjedő kövérséget, egyben lehetővé tenné egy ellenszer kidolgozását is.

Amerikai tudósok szerint az elhízást ugyanaz a vírus okozhatja, amely felelős a megfázásért és a torokgyulladásért is.

A feltételezés, amely szerint a túlsúlyosság ragályos lehet, megmagyarázhatja az egyre romló elhízási mutatókat, ami a szív- és rákbetegségek egyik fontos oka is.

A Louisiana-i Állami Egyetem kutatói szerint az elhízás egyik oka az az adenovírus lehet, amely a nátha és a torokgyulladás mintegy tíz százalékáért is felelős.

Egereken és csirkéken már bizonyították

A köhögéssel, tüsszentéssel és a szennyezet kezeken keresztül terjedő vírus ugyanis gyomorproblémákat is okozhat. Korábbi kutatások már bizonyították, hogy a vírussal megfertőzött egerek és csirkék sokkal gyorsabban híztak meg, mint normális társaik - abban az esetben is, ha nem ettek azoknál többet.

Embereken végzett vizsgálatok a túlsúlyos felnőttek egyharmadánál mutatták ki a vírus jelenlétét, míg ugyanez az arány a normál súlyúak esetében 11 százalék.

A Louisiana-i Állami Egyetem tudósai szerint a vírus előidézheti a zsírsejtek kifejlődését a szervezetben.

Nem csak a vírus felelős

"Nem azt állítjuk, hogy egyedül ez a vírus okozza az elhízást, ugyanakkor a tanulmányunk a korábbinál erősebb bizonyítékkal szolgál arra, hogy egyes esetekben a vírusfertőzés is szerepet játszhat" - jelentette ki a kutatócsoport egyik tagja, Dr. Magdalena Pasarica.

"Nem minden vírusfertőzött ember hízik el. Szeretnénk ugyanakkor meghatározni azokat a mélyen húzódó tényezőket, amelyek egyes túlsúlyos embereket hajlamosabbá tesznek a vírus kifejlesztésére, így gyógymódot is könnyebben kereshetnénk számukra" - tette hozzá a szakember.

Kulcskérdés: az étel és a testmozgás

Szakértők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy bár nagyon fontos az elhízás okainak kutatása, nem szabad alábecsülni a fogyókúra és a rendszeres testmozgás jelentőségét sem.

"Egy oltóanyag nem fogja megakadályozni az embereket attól, hogy megegyék azt az ételt, amit egy divatos étteremben eléjük tesznek - nem fogja megváltoztatni az emberek életmódját. Még ha az elhízás egy bizonyos részét vírus is okozza, az elfogyasztott étel és a testmozgás továbbra is kulcsfontosságú marad" - jelentette ki a brit Nemzeti Elhízástudományi Fórum egyik munkatársa, Dr. David Haslam.

Címlapról ajánljuk
Borzasztó szerencséje volt  - beszélt a túlélőről a verőcei polgármester a hajótragédia után

"Borzasztó szerencséje volt" - beszélt a túlélőről a verőcei polgármester a hajótragédia után

Fejsérülést, kulcscsontsérülést, sebeket, zúzódásokat szenvedett az a férfi, akinek sikerült kiúsznia a szombat éjjeli verőcei hajókatasztrófa után. A polgármester szerint hatalmas szerencséje is volt.

A német gazdaság vagy a válogatott pörög majd jobban az Eb-n?

A 2006-os labdarúgó-világbajnokságra tündérmeseként emlékeznek vissza Németországban, a válogatott bronzérme mellett a gazdasági hatások miatt is. Sokan hasonlóban reménykednek idén nyáron is, ám sok mindentől függ, hogy a tündérmese megismétlődik-e.

Marilyn Monroe-tól Billie Eilishig – Dívák és Ikonok a Magyar Zene Házában

Magyarország nemzetközi kulturális pozícióját mutatja, hogy a londoni Viktória és Albert Múzeum először Budapestre utaztatja nagy sikerű Dívák és Ikonok című kiállítását, amelyet a Magyar Zene Háza magyar művészek történeteivel, tárgyaival egészített ki – mondta Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár a tárlatot megnyitó beszédében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×