eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Ittas űrhajósok a kongresszus előtt

Az amerikai kongresszus ki akarja vizsgálni ittas amerikai űrhajósok két esetét, amelyről először az Aviation Week and Space című szaklap adott hírt, s később a légierő orvosa is megerősített. A hír nagy hullámokat kavart az Egyesült Államokban.

Az Aviation Week and Space című szaklap arról számolt be a NASA, az amerikai űrkutatási hivatal egy belső jelentése alapján, hogy két esetben is ittas űrhajósok indultak a világűrbe. Az érintett asztronauták személye nem ismert.

Az indítás előtt az űrhajós társai, illetve a start előtt egészségügyi vizsgálatban résztvevő orvosok jelezték, hogy erős alkoholos befolyásoltság alatt vannak. Ennek ellenére a repülésirányítás kiadta az indítási engedélyt, súlyosan megsértve ezzel a NASA biztonsági szabályait, amelyek szigorúan tiltják a hajózó személyzetnek a szeszes italok fogyasztását.

Richard Bachmann ezredes, légierő orvosa, a belső jelentés szerzője később megerősítette a szaklap hírét. Elmondta, hogy az egyik eset egy - végül is más okból elhalasztott - indításnak az előkészítésekor történt. A másik esetben a küldetés úti célja a Nemzetközi Űrállomás (ISS) volt. Hozzátette, nem tudni, hogy elszigetelt gondokról van-e szó, vagy azok csupán a jéghegy csúcsát jelentik.

Bachman szerint az, ami történt, mindenképpen "ébresztő" a kongresszusnak. Az illetékes bizottság a nyári szünet után, szeptemberben foglalkozik az üggyel.

Botrány botrány hátán

Az űrkutatási hivatalra a tervezett kongresszusi vizsgálattal erős nyomás nehezedik, annál is inkább, mivel pénteken azt is beismerte, hogy a küldetésre készülő Endeavour űrrepülőgép egyik fedélzeti számítógépét egy alvállalkozó kábelek eltávolításával szándékosan megrongálta. Az így okozott kárt néhány napja fedezték fel.

Az ügyben vizsgálat indult. Hogy ki lehetett a szabotázs elkövetője, arról egyelőre semmit sem közöltek. Szakértők most azon igyekeznek, hogy a számítógépet az Endeavour indításáig kijavítsák.
Az űrrepülőgép indítását a Nemzetközi Űrállomáshoz a NASA augusztus 7-re tűzte ki. Hét asztronautát és az űrállomás további kiépítésére szánt elemeket visz az ISS-re.

A kongresszusi vizsgálat mellett még egy kellemetlen esemény várható szeptemberben NASA számára. Megkezdődik Lisa Nowak, a februárban letartóztatott és időközben elbocsátott űrhajósnő pere, aki megpróbálta elrabolni kollégáját, egyben szerelmi vetélytársát. A NASA a belső vizsgálatot ez után a botrányos eset után határozta el.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×