eur:
389.33
usd:
362.77
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Vatikán: vissza a múltba?

Néhány nappal a latin nyelvű miserend hivatalos felértékelése után a Vatikán újabb lépéssel nyomatékosította konzervatív irányvonalát. A kedden közreadott hivatalos dokumentum vitatja a protestánsoknak azt a jogát, hogy vallási közösségüket egyháznak nevezzék.

A Vatikán a katolikus egyházat tartja Krisztus egyetlen és igaz egyházának - áll a hittani kongregáció dokumentumában.

A dokumentum megerősíti azokat a téziseket, amelyet a hittani kongregáció által 2000. szeptember 5-én kiadott Dominus Iesus pápai nyilatkozat tartalmaz.

Fejtegetései ételmében helytelenül értelmezték a második vatikáni zsinaton kidolgozott, a katolikus egyház reformját célzó dogmákat.

Az 1962 és 1965 között lezajlott zsinat "nem akarta megváltoztatni, és nem is változtatta meg az egyház ezzel kapcsolatos korábbi téziseit. A katolikus egyház ökumenikus kötelezettségvállalása nem jelenti azt, hogy feladja azt a meggyőződését: Krisztus egyetlen és igaz egyháza" - olvasható a nyilatkozatban.

A pápai nyilatkozat ugyan elismeri, hogy a katolikus egyházon kívül is létezik számos igazság.

A keleti egyházak (az ortodoxok) azonban nem ismerik el a pápát Szent Péter utódául, és ez a "fogyatékosság" "sajátos egyházakká" teszi őket, míg a protestáns közösségek, amelyeknek más felfogásuk van az oltáriszentségről és a papi hivatásról, nem tekinthetőek egyházaknak - fejtette ki a hét évvel ezelőtti dokumentum, amelynek tartalmát most a Vatikán megerősítette.

A német katolikus püspöki kar elnöke elismerte, hogy a vatikáni nyilatkozat "a maga szűkszavú és tömör megfogalmazásában keményen hangzik". Karl Lehmann bíboros ugyanakkor úgy vélte: a szöveg lehetővé teszi, hogy a protestánsokat "nem csak erkölcsi, de teológiai értelemben is egyházként tiszteljük".

Katolikus szemszögből csak azok a keresztény közösségek tekinthetők szoros értelemben vett egyházaknak, amelyek megőrizték az apostoli utódlást - hangsúlyozza a pápai dokumentum.

Ezen a püspöki tisztségnek kézrátétel útján történő, megszakítás nélküli továbbadása értendő, amely a Krisztus által kiválasztott apostolokig vezethető vissza.

Az ortodox és a keleti keresztény egyházak - miként a katolikus - esetében fennáll az apostoli utódlás, viszont a protestáns egyházak többsége elutasítja ezt az elvet.

Ezért ők "nem tulajdonképpeni értelemben vett egyházak", hanem egyházi közösségek, amint azt a zsinati és a zsinat utáni tanítás kimutatta - áll a dokumentum egyik kommentárjában.

Az orosz ortodox egyház becsületesnek tartja a Vatikán álláspontját, amelyet a hittani kongregáció dokumentuma tartalmaz.

Kirill metropolita, a moszkvai patriarkátus külügyi vezetője kijelentette: ez egy becsületes nyilatkozat, "sokkal jobb, mint az úgynevezett egyházi diplomácia". Megmutatja, hogy a katolikus és az ortodox egyház mennyire áll egymáshoz közel, vagy éppen ellenkezőleg, mennyire áll távol egymástól.

A metropolita közölte: ahhoz, hogy becsületes teológiai párbeszédet folytasson egymással a két egyház, világosan kell látni a másik fél álláspontját, mivel ez elősegíti az egymás közötti különbség megértését.

Az ortodox egyház az ősi apostoli folytonosság, az osztatlan egyház jogutódja és örököse. Ezért mindazt, amit a katolikus dokumentum tartalmaz, teljes joggal vonatkoztatjuk az ortodox egyházra is - jelentette ki Kirill metropolita.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×