eur:
389.37
usd:
364
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Rákot okozhat a hamburger és a bolti kolbász

A bolti kolbászokban használt adalékanyagok, az E számozású mesterséges színezékek daganatot okozhatnak - állapították meg a kutatók.

Egy vizsgálat kimutatta, hogy patkányokban és egerekben rákot okoztak az E számozású adalékanyagok, különösen a vörös 2G elnevezésű színezőanyag. A kutatók úgy vélik, hogy ezek az emberekben is hasonló hatást váltanak ki.

Az Európai Bizottság az eredmények tükrében elképzelhetőnek tartja, hogy betiltsa egyes készítmények használatát, az adalékanyagokat tartalmazó termékeket azonban nem szednék le a polcokról.

Az európai élelmiszerbiztonsági ügynökség azt tervezi, hogy részletes vizsgálat alá vonja az élelmiszeradalékokat, olyanokat is, amelyeket majd 30 éve használ az élelmiszeripar.

Az adalékanyagokon már eddig is számos vizsgálatnak vetették alá. Egyesek szerint azonban további kutatások szükségesek, mert abból, hogy az anyagok az állatokban daganatot okoznak, az eltérő genetikai összetétel miatt elképzelhető, hogy az emberekben nem váltana ki ilyen hatást.

Vizsgálni kell azt is, hogy mekkora az a mennyiség, amelynek bevitele már aggodalomra ad okot.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×