INFORÁDIÓ
2023. március 29. szerda
Auguszta

Kulcs a boldog házassághoz

Infostart

Egy amerikai kutatás szerint jót tesz a házasságnak, ha a férfiak teret engednek a nőknek a döntéshozatalban. Sőt, az is kiderült, hogy sokan elégedettek is ezzel a helyzettel.

Az Iowa állami egyetem vizsgálatában 72 pár vett részt, akik már legkevesebb 7 éve együtt élnek, és elégedettek a kapcsolatukkal. Minden házastárs külön-külön kitöltött egy kérdőívet, amelyben a döntéshozatalról kérdezték őket.

Miután megneveztek egy problémát, a házaspárokat leültették egymással szemben, a kutatók kivonultak, és videóra vették a tízperces vitát.

A felvételeken részletesen elemezték az interakciókat, hogy ki volt a kezdeményező, ki az elfogadó, milyen kikerülési, vitatkozó, vádoló, nyomásgyakorló és visszavonulási taktikákat alkalmaztak a felek.

A kutatást vezető David Vogel professzor elmondta: a nők nemcsak többet és erőteljesebben kommunikáltak, hanem általában kedvező választ kaptak a férjeiktől a mondanivalójukra.

"Az eredmények azt sugallják, hogy a házasságban legalábbis részben a nők gyakorolják a hatalmat" - vonta le a következtetést a pszichológus.

A szakértő hozzátette: nem biztos, hogy a társadalmi szerepek változását figyelték meg, de ez a fajta döntéshozatal erőt kölcsönöz a kapcsolatoknak.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018