eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 15. vasárnap Enikő, Melitta

Kommandóakció az állatkereskedésben

Harminc izraeli ejtőernyős ütött rajta egy hebroni állatkereskedésen, hogy kiszabadítson egy ritka szirti sas párt. Az elitegység tagjait az izraeli természetvédelmi hivatal munkatársai hívták segítségül, amikor kiderült, hogy a védett madarakat fogságban tartják.

A hatóságok lefoglalták a szirti sas párt, két palesztint pedig őrizetbe vettek az akció során. A madarakat egy jeruzsálemi magánállatkertben helyezték el.

Izraelben összesen hat pár szirti sas él szabadon, ezért fokozottan védett állat. Sok madár méregtől pusztult el, de veszélyeztetik őket az orvvadászok is. Élőhelyük folyamatosan szűkül, és egyre kevesebb zsákmányt találnak.

Mivel a szirti sas keresett az Arab-öböl menti államokban, a tojásokat kilopják a fészekből, felnevelik és eladják a fiókákat.

A hebroni rajtaütés során helikopteres támogatással indultak a katonák a sasok kiszabadítására. Előbb egy családi házat kutattak át a városban, ahol 120 ezer palesztin és pár száz zsidó él.

Ott nem találták meg a madarakat, ezért átkutatták a szomszédos házakat is, és kikérdezték az ott lakókat. Végül jutottak el a város központjában található állatkereskedésbe, ahol ráleltek az egy éves sas párra.

A madarak szűk ketrecben tartották, ennek ellenére jó állapotban voltak. Az őrizetbe vett két palesztin egymásnak ellentmondó történetet mesélt el arról, hogyan jutottak a madarakhoz.

A két sast sajnos már nem lehet szabadon engedni, mert túlságosan hozzászoktak az emberhez, és nem tudnak vadászni. A hivatal már tavaly is katonai segítséggel szabadított ki két szirti sast - akkor egy sivatagi beduin táborból. Azokat a madarakat láncra kötve tartották.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×