eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 15. vasárnap Enikő, Melitta

"Igen, a tömeggyilkos rokona vagyok"

Sokáig nem foglalkozott a család múltjával, később azonban ő ásta elő a kellemetlen igazságot. Katrin Himmler, Heinrich Himmler SS-vezető öccsének unokája arra készül, hogy egy napon elmagyarázza kisfiának, hogyan akarta a család egyik fele kiirtani a másikat.

Katrin Himmler gyerekkora óta tudott a tömeggyilkos rokonról, de először csak akkor szembesült igazán vele, amikor 15 éves korában egy történelemórán egy osztálytársa megkérdezte tőle: "te ennek a Himmlernek a rokona vagy?" Az igenlő válasz után az egész osztály meredt szemmel bámult rá.

Pedig a rokonság nem is olyan közeli. Katrin Himmler 1967-ben született, 22 évvel azután, hogy apja, Ernst, és nagybátyja, Heinrich meghalt 1945 májusában, a náci Németország megsemmisülésekor.

Katrin a német gazdasági csoda korszakában nőtt fel, és nem törődött a család múltjával. Ez nem csak rá volt jellemző, Ernst és Heinrich életben maradt bátyja, Gebhardt emlékirataiban például meg sem említette Adolf Hitlert, sem azt, hogy tagja lett volna a náci pártnak.

Ez így volt 1997-ig, amikor Katrin Berlinbe ment egyetemre, és apja megkérte, nézzen utána a család, elsősorban nagyapja, Ernst múltjának, akiről Gebhardthoz hasonlóan úgy tartotta a családi emlékezet, hogy nem ártotta bele magát a politikába.

Egészen másképp volt

Ezzel szemben az derült ki, hogy Gebhardt és Ernst is meggyőződéses náci volt, mindketten beléptek a Heinrich által vezetett SS-be, ahol gyors karriert reméltek, a megfelelő anyagi ellentételezéssel.

Gebhardt még az elvetélt 1923-as müncheni sörpuccsban is részt vett, a rádiótechnikus Ernst pedig Joseph Göbbels propagandaminiszterrel is szoros kapcsolatba került. 1944-ben megtagadta, hogy igazolja egy munkatársa árja származását, holott tudta, hogy ez a halálos ítélettel egyenlő.

Katrin Himmler családja már eleget, sőt túl sokat hallott, de ő nem hagyta félbe a kutatást. Kilenc évi kutatás után összeállította a Himmler testvérek című könyvet, amelyet hangosan üdvözöltek a múltját bátran feltáró Németországban.

Noha családjából éppen ő nézett szembe a múlttal, időnként Katrint sem kímélik. Amikor Londonban zsidókkal készített interjút, megkérdezték tőle, hogy profitálhat ebből a névből, illetve hogy lehet egyáltalán boldog ember ilyen névvel.

Nem lesz könnyű elmagyarázni

Katrin Himmler azonban könnyen válaszolt: egyrészt így hívják, és mint manapság sok nő, házassága után is megtartotta a nevét. És azt is megemlítette, hogy egy zsidó férfihoz ment feleségül, akinek felmenői éppen csak megmenekültek az auschwitzi koncentrációs táborból.

Habár egy ideje külön élnek, ennek semmi köze nincs a származásukhoz, és békésen megosztoznak nyolcéves gyermekük felügyeletén, aki mellesleg Heinrich Himmler félig zsidó származású másod-unokatestvére.

Katrin Himmler néha megkérdezi magától, hogyan magyarázza el majd a fiának, hogy a család egyik fele ki akarta irtani a másikat; de ha valami, akkor ez méltó feladat egy történész számára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×