eur:
389.46
usd:
361.7
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"Pirkadatkor kezdenek; az utcákon senki nem juthat át"

A maffia kezében van az illegális lóversenysport Olaszországban. A titkos futamokat, amelyek hatalmas bevételt hoznak, a városok utcáin tartják, a lovakat pedig, ha nem elég gyorsak, gyakran lelövik, vagy halálra kövezik.

A rendőröknek legalább egy éve tudomásuk van arról, hogy utcai versenyeket tartanak éjjel vagy pirkadatkor a szicíliai Palermo, Catania vagy Siracusa utcáin.

Tavaly rátaláltak egy lovakkal teli istállóra, ahol tízezer rekesznyi teljesítményfokozó-szerre bukkantak. A 300 versenyből csak hetet tudtak megakadályozni.

Egyes szakértők szerint Szicíliában akár ennél jóval több versenyt is lebonyolíthatnak, a rendőrség azonban egyelőre nem találta meg a módját annak, hogy lekapcsolja a szervezőket.

Borzasztó vég vár a vesztesekre

A szigeten hosszú idő óta hagyomány a lóversenyzés, a nyomozók szerint azonban a maffia csak nemrég vette át annak irányítását.

"Pirkadatkor kezdenek. Néha éjszaka, autólámpák fényénél. Az utcákat lezárják, senki sem juthat át" - mondta a 29 éves Giuseppe, aki zsokéként részt vesz az ilyen futamokon.

Giuseppe beszámolt arról is, hogy a versenykör általában egy 400 méteres útszakasz. A szervezők enyhén lejtő utakat keresnek, hogy a lovak ne csússzanak el, de az aszfalt nem tesz jót az állatok érzékeny lábainak, ezért gyakran történnek balesetek.

"Az aszfalt nem tesz jót a lovaknak, megsérülnek az inaik. Hogy csökkentsék a fájdalmukat, begyógyszerezik őket. Néha azonban az állatok rosszul esnek, és eltörik néhány csontjuk. Ilyenkor lelövik őket" - mondta Giuseppe.

Olyan is előfordul, hogy a dühös hazárdőrök halálra kövezik a vesztes lovakat. Nemrégiben Catania tengerpartján találtak egy jószágot, amelyik így pusztult el.

Eladják

A lovakat általában feldarabolják, és húsukat illegálisan árulják. A lóhús azonban emberi fogyasztásra alkalmatlan, hiszen teljesítményfokozókkal és egyéb gyógyszerekkel szennyezett.

Egy-egy verseny bevétele elérheti a 12,5 millió forintnak megfelelő összeget is - állítja a zsoké.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×