eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Megfizethetetlenek a bébicsőszök

Minden tíz munkavállalóból hat kénytelen a nagyszülőkre bízni a gyermekek felügyeletét, hogy dolgozni tudjon. Nagy-Britanniában a szülők évente összesen 6,8 milliárd fontot (2479 milliárd forintot) spórolnak meg ezzel.

A Skipton Building Society jelentése szerint a britek jelentős része nem tudna munkát vállalni, ha a nagyszülők nem segítenének, és nem vigyáznának napközben a gyerekekre.

"Nem meglepő, hogy szükségük van erre a segítségre, a gyermeknevelés költségei ugyanis folyamatosan nőnek" - figyelmeztetett a társaság szóvivője. Jennifer Holloway emlékeztetet arra, hogy az óvodai ellátásért évente közel nyolcezer fontot (2,9 millió forintot) kell fizetni.

Felmérésük szerint a munkaképes korú brit családok 49 százalékának kellene kevesebb pénzből megélni, a nőknek pedig a 21 százaléka nem mehetne vissza dolgozni, ha nem lenne nagymama-nagypapa, aki segít.

Ez az egyik fő oka annak is, hogy minden tizedik brit igyekszik minél közelebb költözni a nagyszülőkhöz.

Az 1140 megkérdezett szülő kétharmada ráadásul kimondottan örül ennek, mert tudja, hogy így a gyermeke szerető környezetben van, 47 százalékuk pedig azért nyugodt, mert a nagyszülőkre mindig lehet számítani.

A megkérdezettek szerint a nagyszülőktől a gyerekek csak jót tanulnak, elsajátítják a hagyományos értékeket és megismerik a család múltját.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×