eur:
389.51
usd:
363.15
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Élvezet vagy gyógyszer: napi egy falat csoki megmentheti az életét

Napi egy falat étcsokoládé csökkenti a vérnyomást és csökkenti az agyvérzés veszélyét - derült ki egy kölni kutatásból. A csokoládénak ezt a jó hatását eddig is ismerték, az újdonság az, hogy ehhez egészen kis mennyiség is elegendő.

A kölni egyetemi kórház kutatói a Journal of American Medicine című szaklapban számoltak be kutatásuk eredményéről. A vizsgálat során 44, magas vérnyomás betegségben szenvedő embert két csoportra osztottak. Az egyik csoport napi hat gramm étcsokoládét kapott, a másik ugyanennyi fehér csokoládét. Az első csoport vérnyomása kissé csökkent, a másodiké változatlan maradt.

Azt eddig is tudták, hogy a kakaó - illetve a benne lévő flavanol - csökkenti a vérnyomást, azt viszont nem, hogy már ilyen kis adag hatása is mérhető. Eddig azt hitték, hogy a csokoládé csak nagy mennyiségben hatásos - akkor viszont az eredményt kiegyenlíti az a kár, amelyet az édesség zsír- és cukortartalma okoz.

A hat gramm csokoládé azonban mindössze harminc kalóriát tartalmaz, így a kísérletben résztvevő egyik betegnek sem nőtt a vizsgálat ideje alatt a súlya, illetve a glükóz- és zsírszintje.

A vérnyomásuk szisztolés - a szívizom összehúzódásakor mért - értéke 2,9, diasztolés - a szívizom teljes elernyedésekor mért - értéke pedig 1,9 higanymilliméterrel csökkent.

A javulás ugyan kismértékű, de klinikai szempontból jelentős, állítják az orvosok, akik emlékeztetnek arra, hogy a 3 Hgmm-es csökkenés 8 százalékkal csökkenti a halálos kimenetelű agyvérzés, 5-tel a koronáséri megbetegedés és 4 százalékkal a más szívbetegség miatti halál veszélyét.

A brit szívgyógyászok szövetsége szerint azonban a csokoládé "élvezet, nem gyógyszer". "Nem szabad elfelejteni, hogy a csokoládénak magas a zsír- és kalóriatartalma, a túlzott fogyasztása tehát árt a szívnek" - emlékeztetett a szövetség táplálkozási szakértője.

Sara Stanner szerint biztonságosabb napi ötször gyümölcsöt, vagy zöldséget enni. Ezek tele vannak polifenolokkal és vitaminokkal - és nem lehet őket túladagolni.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×