eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Jó hír mozibolondoknak: a filmekből többet lehet tanulni, mint a könyvekből

Újszerű és élvezetes módszert ajánl az üzleti siker titkainak elsajátítására négy olasz tanácsadó: összeállították azoknak a filmeknek a listáját, amelyekből szerintük jobban megtanulható a problémamegoldás és a csapatmunka, mint a tankönyvekből.

Az új könyvben, amelynek Mozi - menedzsereknek a címe, ötven filmet ajánl az üzleti életben sikerre vágyóknak a négy tanácsadó. "A jó filmek nagyon jó viselkedési útmutatót adnak" - állítja egyikük, a kötet szerkesztője, Francesco Bogliari.

Szerintük a szakkönyvekből kevés hasznos gyakorlati tudást szerezhetnek a cégvezetők a problémamegoldás módszereiről, a csapatmunkáról, a globalizáció kihívásaira adható válaszokról és a másságról.

Stephen Spielberg Termináljából és Pedro Almodóvar Volverjéből annál többet. Utóbbi a spanyol rendező utolsó, éles kritikákat kiváltó filmje, amelyben egy önerőből kiemelkedett üzletasszony, Raymunda - akit Penélope Cruz alakít - női bájait dobja be, hogy megszerezzen, és sikeresen működtessen egy éttermet.

A Terminálban Tom Hanks játszik egy kelet-európai bevándorlót, aki önhibáján kívül egy amerikai repülőtér tranzitvárójában reked. A könyv szerzői szerint története tipikus példa arra, hogy a "másságot" hogyan fordíthatja valaki előnyére, és képes egy újszerű ötlettel sikert elérni.

John Wayne westernfilmjei arra inspirálnak, hogy vállaljuk a legnagyobb kihívásokat, és vegyük át bátran az irányítást, míg Stanley Kubrick 1962-ben forgatott Lolitája "lecke a csábításról és az árulásról" - ezt pedig nem árt megtanulnia annak, aki tőzsdézni akar.

A szerzők azonban arra is figyelmeztetnek: soha nem engedjük, hogy a céljaink eluralkodjanak felettünk. Példaként Werner Herzog 1982-es filmjének címszereplőjét, Fitzcarraldót hozzák fel.

Õ egész életében arról álmodott, hogy operaházat nyit az Amazonas őserdejében. Hogy tervét megvalósítsa, végig kell hajóznia két folyón, amelyek nem találkoznak. Ezért a hatalmas folyami hajót egyszerűen áthúzatja a folyóköz hegyén.

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×