eur:
387
usd:
356.26
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Guiness-rekord született a balatonfüredi gitárfesztiválon

Guiness-rekord született vasárnap a balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztiválon; a zenészek a világ leghosszabb koncertjét "hozták össze", ugyanis 192 órán át gitároztak egyfolytában.

Az új Guiness-rekord megszületését vasárnap 15 órakor Eötvös József, a gitárfesztivál művészeti vezetője, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára jelentette be a füredi Tagore-sétány szabadtéri színpadán dobpergés és viharos taps kíséretében. A kánikula és a kora délutáni időpont ellenére mintegy kétszázan ünnepelték a rekorddöntő zenészeket.

Eötvös József elmondta: június 23-án 15 órakor kezdték a gitárzenét a színpadon - Pavel Steidl, világhírű cseh gitárművész volt az első fellépő -, s tartott nyolc napon, azaz 192 órán át megállás nélkül a zenélés július 1-jén 15 óráig; utolsóként Andreas és zenésztársai léptek színpadra.

A 192 óra alatt 380 műsorszám volt, s összesen mintegy 800-900 zenész lépett színpadra - mondta a művészeti vezető, rámutatva, hogy a mintegy 140-150 gitáros szólista mellett számos zenekar lépett fel. A szervezők kikötése csak annyi volt, hogy a csapatban egy gitárosnak feltétlenül lennie kellett.

A gitárfesztivál művészeti vezetője utalt arra, hogy a leghosszabb gitárkoncert Guiness-rekordját eddig Japánban tartották, ott 184 órán át szólt a gitár. Ezt a rekordot vasárnap reggel 7 órakor már megdöntötték, de ők Füreden pontosan nyolc napon, azaz 192 órán át akartak egyvégtében gitározni.

Reggel hét óra után több gratuláló e-mail is érkezett számára Japánból - közölte Eötvös József, aki elmondta, hogy nézőcsúcs született az interneten is, ugyanis a világhálón folyamatosan közvetítették az eseményt, s azt közel 40 ezren kísérték figyelemmel.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×