eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Reszkess, Hollywood!

A helybéliek egykor Hengtiannak ismerték - ma "Chinawoodnak" hívják azt a kelet-kínai települést, amely az indiaiak után újabb kihívást jelent majd Hollywood számára.

A Hollywood területénél tízszer nagyobb Chinawoodban az egész Kína megtalálható - kicsiben. Felépítették a pekingi Tiltott Város pontos mását éppen úgy, akárcsak a régi Kanton folyópartján álló épületeket, vagy a 10. századi Csin-palotát.

Az egész létesítmény elkészült három hónap alatt - igaz, 120 építőbrigád megfeszített, folyamatos munkájával.

A stúdió-komplexum az egykori selyemkirály, Hszü Ven-zsong legújabb játékszere. "A külföldi rendezők mindig valami újat keresnek. Itt megépíthetünk számukra bármit, de bármit, amit csak kitalálnak" - hangsúlyozta.

Statisztálnak földművelés helyett


Egy átlagos napon tíz stáb is forgat egyszerre Hengtianban, és statisztákban soha nincs hiány. A helybéliek ugyanis teljesen feladták a földművelést, de ezt egyáltalán nem bánják - nem keresnek kevesebbet a statisztálással sem. A 65 éves Vang például éppen egy történelmi dráma forgatásán dolgozik, 9. századi parasztot alakít.

"Sokkal könnyebb statisztaként pénzt keresni, mint a föld túrásával. Tulajdonképpen azért fizetnek, hogy jól szórakozzam" - mesélte a férfi.

Kína máris a világ harmadik filmnagyhatalma India és Egyesült Államok után, de hamarosan megelőzheti Hollywoodot. S mivel a munkabér alacsony, lehetetlent pedig nem ismernek, Hollywoodnak van oka aggódni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×