eur:
390.7
usd:
366.11
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Ne féljünk a cápától; veszélyesebb a homok!

Nem csupán a cápák és a kiszámíthatatlan hullámok jelentenek veszélyt a strandon. Több ember haláláért felelős a tengerparti homok, mint a tengeri ragadozók - figyelmeztetnek amerikai orvosok.

Cápatámadásban 12 ember vesztette életét 1990 és 2006 között az Egyesült Államokban - miközben ugyanekkor 16-an haltak meg amiatt, mert a homok alatt rejtőző lyukba estek. A homok okozta legalább nyolc ember halálát Ausztráliában, Új-Zélandon ás Nagy-Britanniában is - figyelmeztetett a The New England Journal of Medicine című szaklapban két orvos, apa és fia.

Az egyik áldozat egy 17 éves fiú volt, aki alatt focizás közben szakadt be a homok. A fiú egy korábban ásott, 2,5 méter mély lyukba zuhant. Amikor társai a segítségére siettek, csak tovább rontottak a helyzeten: a homok beomlott, és pillanatok alatt eltemette a fiút.

Az omlás olyan hihetetlenül gyors, hogy ha valaki egyedült van, amikor a baj éri, később meg sem találják; a szél és a homokszemek mozgása eltűntet minden nyomot.

A szakértők ezért azt javasolják: soha ne engedjük a gyerekeket felügyelet nélkül játszani a parton, és eszünkbe ne jusson térdnél mélyebb lyukba lépni.

Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×