eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Kötelező lesz a kutyák és a macskák sterilizálása

Kalifornia lehet az egyetlen amerikai állam, ahol kötelezővé teszik a kutyák és a macskák sterilizálását, miután a képviselők elfogadták az erről szóló törvényt. Az állattenyésztők és az állatjogi aktivisták máris éles vitát folytatnak a jogszabályról.

"Ez egy rettenetes törvény" - fakadt ki az amerikai kutyatulajdonosok egyik szövetségének ügyvezető igazgatója, aki szerint a jogszabály "kiirtja" a kaliforniai kutyákat.

A törvény előírja a kutyák és a macskák ivartalanítását - ellenkező esetben a tulajdonosnak ötszáz dolláros (95 ezer forintos) büntetést kell fizetnie - állatonként.

Az állattenyésztők és a vakvezető-kutyák tulajdonosai kaphatnak felmentést a törvény betartása alól.

A demokrata többségű kaliforniai törvényhozás csekély többséggel fogadta el a jogszabályt, amelyről még a szenátusnak is szavaznia kell.

A kisebbségi republikánusok nem tartják fontosnak a törvény elfogadását, mert az szerintük túlságosan beleavatkozik az emberek magánügyeibe.

A törvény támogatói szerint a jogszabály nélkül lehetetlen csökkenteni az állatmenhelyeken tengődő kutyák és macskák számát. A legnépesebb amerikai államban évente félmillió kölyköt pusztítanak el. Az állatok elpusztítása, illetve a menhelyek fenntartása évi 300 millió dollárjába kerül Kaliforniának.

Arnold Schwarzenegger kormányzó egyelőre nem nyilvánított véleményt a kérdésben, és arról sem nyilatkozott, hogy a saját két kutyáját hajlandó-e ivartalanítani.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×