eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A téli depresszió ellenszerei

Január végén gyakori a nyomott hangulat és a depressziós tünetek erősödése - mondta el az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet osztályvezető főorvosa. Túry Ferenc pszichiáter ellenszerként fényterápiát, sportolást és a művészetek élvezetét ajánlja.

Ismert a depresszió szezonális formája, az ember kedvét veszti, munkái felhalmozódnak, alvászavara támad, és sokat kezd enni. Ennek hátterében a fényviszonyok lehetnek - jelentette ki az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet osztályvezető főorvosa.

Az agyban vannak olyan, a hangulat szabályozásában szerepet játszó rendszerek, amelyeket a fény aktivál. Sokaknál egészen március elejéig megmarad a nyomott hangulat - tette hozzá.

Ellenszerként Túry Ferenc szerint adott a fényterápia lehetősége, ma már sok olyan készüléket lehet kapni, amelyek több ezer lux erősségű megvilágítást termelnek. Naponta fél-egy órát kell a lámpa előtt tölteni, és percenként egyszer belepislantani - ez már elég a terápiás hatáshoz.

A fényterápia egy másik formája, ha valaki napfényes vidékre utazik.

A pszichiáter a hétköznapi örömszerzési lehetőségekre is felhívta a figyelmet, például a művészetek élvezetére és a testedzésre. Utóbbi endorfinokat szabadít fel, amelyek belső narkotikumként emelik a hangulatot.

A telítetlen zsírsavak - például a halakban megtalálható omega-3 - fogyasztása is sokat számíthat a rossz hangulat ellen - fűzte hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×