eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Hogyan veszik át a hatalmat számítógépeink felett?

Az e-mail rendszerek lassan belefulladnak a kéretlen üzenetekbe: egy amerikai biztonsági cég jelentése szerint az úgynevezett "spam" mennyisége június óta megháromszorozódott. A szakember szerint nincs mit tenni.

Ma már általános jelenség, hogy elektronikus postaládánkba több szemét érkezik, mint valóságosan nekünk címzett üzenet. Az amerikai Postini cég adatai szerint a világ novemberi e-mail forgalma 70 milliárd üzenet volt, és ennek 90 százaléka szemét.

A kéretlen üzenetek számának robbanásszerű növekedése mögött természetesen a pénz áll. A Postini szerint a levélszemét 80 százalékát mindössze 200 szervezett csoport generálja.

Virtuális hálózatok

Ezek a csoportok, egyre bonyolultabb programok segítségével átveszik az irányítást az internetre csatlakozó személyi számítógépek fölött és gyakran több százezer gépből álló virtuális hálózatokat uralnak, amelyek milliószámra küldik a többnyire reklámüzeneteket.

Olcsó hitelt, olcsó szoftvert és mindenekelőtt potencianövelő szereket kínálnak és minél nagyobb a szórás, annál inkább megéri az üzlet. Ha ugyanis a teljesen hatástalan férfiasságerősítőből csak néhány ezer gyanútlan vásárló rendel, már megérte akár százmillió üzenetet elküldeni - mások számítógépéről, természetesen azok költségén.

Mutálódó trójaiak

Mivel a levélszemét mögött üzlet van, a levelezőrendszerekbe befurakodó úgynevezett trójai programokat ma már nem unatkozó kamaszok írják, hanem jól megfizetett profik: a trójaiak - a természetes vírusokat utánozva - gyorsan mutálódnak, így nagyon nehéz kiirtani őket.

A levelezőrendszerek szemétszűrőit pedig egyre gyakrabban kerülik meg úgy, hogy a kéretlen e-mail szövege ártatlan és a reklám egy csatolt képben van. Ettől azután - a képfájlok mérete miatt - többszörösére nő a hálózatok terhelése, a képek tartalmának szűrése pedig nagyon bonyolult és processzorigényes feladat.

Mint a középkori csodaszerek

Az internetes biztonsággal foglalkozó egyik cég, a Trend Micro szakembere pedig azt mondja: emberi jelenségről van szó, amely ellen a számítástechnika gyakorlatilag tehetetlen. Már a középkorban is virágzó üzlet volt a csodaszerek árusítása, és amíg van rájuk vevő, addig eladó is lesz.

A különbség csupán annyi, hogy a mai árusok nem szekérről, hanem e-mailen kínálják a portékájukat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×