eur:
393.45
usd:
368.15
bux:
66230.37
2024. április 24. szerda György

A stressz szélütést okozhat

Az utóbbi évek pszichológiai vizsgálatai sorra bizonyítják, hogy egyenes arányosságban van a stresszes életmód és a stroke, azaz a szélütés növekvő kockázata. A vizsgálatok kimutatták, hogy aki nem tudja megfelelően kezelni a stresszhelyzeteket, annak az estek többségében jóval magasabb a vérnyomása, és így nagyobb az esélye, hogy gutaütést kap - mondta az InfoRádiónak az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet főigazgatója.

Nagy Zoltán szerint az orvosok eddig is jól ismerték a szélütés biológiai kockázatait, ám az elmúlt időszakban egyre több kutatás során vizsgálták azt, hogy milyen életmód, életstílus vezethet stroke-hoz.

Mivel minden olyan szokás, amely magas vérnyomást okoz, a szélütés szempontjából is veszélyt jelent, a rizikófaktorok között szerepel a stressz is.

Manapság természetesen mindenki feszültségek között él, hiszen az élet minden területén nagy a verseny. De ha egy személyiség harmonikusan fejlődik, és ezeket a stresszhelyzeteket tudja részben kezelni, jó elhárító technikái vannak, akkor ezek a feszültségek feloldónak - mutatott rá az OPNI főigazgatója.

A professzor szerint a veszélyt az jelent, ha valaki nem tud megszabadulni a feszültségektől, lélektanilag egy pangó góc alakul ki benne, és állandóan csak ezzel tud foglalkozni.

Ebben az esetben a stressz egy olyan tényezővé válhat, amely maradandó testi elváltozásokat is okoz, és végső esetben szélütéshez vezethet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Horgonyoztatják a forintot

Horgonyoztatják a forintot

A dollár gyengülésének következtében kedden érdemben erősödni tudott a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően szerda reggel az euróval és a dollárral szemben sem láthatunk nagyobb mozgásokat, délelőtt is enyhe gyengülés látszott csak az árfolyamokban, ami délután is megmaradt. Nagyon szűk sávban oldalazik a magyar deviza. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×