eur:
393.83
usd:
367.78
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Jó üzlet az allergia

Az ételallergiák egyre gyakoribbá válása több milliárdos üzletté tette Nagy-Britanniában a speciális, például glutén- vagy laktózmentes élelmiszerek eladását. Az elmúlt öt évben a speciális diétán élők kiszolgálása 90 millió fontos, vagyis több mint 30 milliárd forintos üzletté vált.

Nagy-Britanniában egyre több embernél diagnosztizálnak glutén- vagy laktóz érzékenységget, és egyre több a vegetáriánusok között is az olyan, aki semmilyen állati eredetű ételt, így tejterméket sem eszik.

Sok helyen az üzletek már külön polcsort szentelnek az olyan  ételeknek, mint a szójatej, a glutén mentes kenyér, vagy a glutén mentes sör.

A Mintel piackutató cég jelentése szerint a hasonló termékek eladása 327 százalékkal emelkedett 2000 és 2005 között, az évtized végére pedig várhatóan ismét megduplázódik.

Összesen mintegy 170 ételfajtával kapcsolatban alakulhat ki érzékenység, de 8 csoport okozza az allergiák többségét: a tejtermékek, a tojás, a halak, a mogyoró, más csonthéjasok, a szója, a kagyló- és rákfélék, valamint a búza és más gabonafélék.

A különböző tápanyagokat száműző diéták azonban egyre divatosabbak is lesznek - mondja Julia Sloan, a Mintel piacelemzője, hozzátéve, hogy például a Spice Girls egykori tagjai közül Geri Halliwellről és Victoria Beckhamről is azt mondják, hogy glutén- és laktózmentes étrenden él.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×