Rétesgombócleves böjtösen
Hozzávalók(6 személyre)
a leveshez:
1 evőkanál zsír vagy olaj
2 evőkanál liszt
1 kis fej vöröshagyma
késhegynyi pirospaprika vagy reszelt gyömbér
1-2 babérlevél,só
a rétesgombóchoz:
20 dkg rétesliszt, só
10 dkg búzadara
2 evőkanál olaj
a tészta nyújtásához: liszt
A rétesgombóc, ami valójában nem gombóc, inkább nevezhető rétesrudacskának, és levesbetétéként szolgál, készen vett réteslapból is elkészíthető, de magunk is gyúrhatjuk. A réteslisztet annyi langyos vízzel, amennyit felvesz és csipetnyi sóval jól összedolgozzuk, majd belisztezett deszkán nagyon vékonyra nyújtjuk. Az darát az olajon kevergetve világosra pirítjuk, 1 deci sós vízzel felengedjük, kissé duzzadni hagyjuk, majd vékonyan a tésztára kenjük. Ujjnyi vastag rudakká sodorjuk, és tepsire fektetve, nem túl meleg sütőben száraztra sütjük, de nem pirítjuk meg. Közvetlenül a tálalás elött 3 centis darabokra vágjuk és a forró levesbe dobjuk.