INFORÁDIÓ 
2020. október 23. péntek
Gyöngyi

Felmérés a biotermékekről

Infostart / InfoRádió

Egy 38 országra kiterjedt felmérés szerint a megkérdezettek 40 százaléka azért nem vásárol bioterméket, mert túl drágának tartja azt, vagy megkérdőjelezi hitelességét, illetve a fogyasztók által rendszeresen látogatott boltokban kevés ilyen áru kapható. Magyarországon a mezőgazdasági termékek 2 százaléka biotermék.

Az ACNielsen a rendszeres internetezőket kérdezte szokásaikról. A több mint 21 ezer 200 válasz alapján kiderült, hogy Európában a svédek, a norvégok és a franciák egyötöde fogyaszt gyakran biogazdálkodással előállított terméket.

Biotojást az európai válaszadók 33 százaléka, gyümölcsöt, zöldséget 21 százaléka, biogazdálkodás útján készült hústermékeket 19 százaléka vesz rendszeresen. Magyarországra nem terjedt ki a kutatás.

A Biokontroll Kht. ügyvezető igazgatója az InfoRádióban elmondta: a magyar agrártermékek 2 százaléka származik biogazdálkodásból, míg Ausztriában ez az arány 13 százalék.

Roszik Pétert közölte: a biotermékeknek szigorú előírásoknak kell megfelelniük; a rendeletek szabályozzák a többi között a tápanyag-felhasználást és a növényvédő szerek alkalmazását.

Magyarországon a mezőgazdasági területek 2 százalékán folyik biogazdálkodás. Az unióban a kibővítés előtt 5 százalék volt, most 4 százalék ugyanez az arány – tette hozzá.

A budapesti Ökopiac egyik szervezője szerint ma elsősorban a tehetősebbek engedhetik meg maguknak a biotermékek fogyasztását, de a biogazdálkodás így is biztosítja a termelők megélhetését.

Miklay Gábor az InfoRádióban elmondta: a Magyarországon kapható biotermékek sokkal drágábbak a hagyományos úton készült élelmiszereknél.

Nyugaton a biotermékeken 20-40 százalékos felár van, ez Magyarországon akár 200-300 százalék is lehet – tette hozzá.

Kapcsolódó hang

Felmérés a biotermékekrõl
 
A Biokontroll Kht. vezetõje a magyar piacról
 
Miklay Gábor az Ökopiacról
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018