eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Scales of justice and Gavel on wooden table and Lawyer or Judge working with agreement in Courtroom, Justice and Law concept.
Nyitókép: Pattanaphong Khuankaew/Getty Images

Új időszak a Schadl-Völner-perben, már nem csörög a bokalánc

Kommandósok nélkül érkezett a Fővárosi Törvényszékre a végrehajtói kar egykori elnöke. Schadl György két évet töltött letartóztatásban, novemberben döntött úgy a bíróság, hogy szabadlábon védekezhet.

Mosolygva, öltönyben érkezett meg az idei év első tárgyalására Schadl György és a korrupciós tárgyalás harmadrendű vádlottja, R. Róbert. Most először léptek be a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermébe a büntetés végrehajtási-intézet őrei nélkül. Az elmúlt egy évben ugyanis a végrehajtói kar egykori elnökét bokaláncon kísérte öt bv-kommandós a tárgyalásokra - írja az Index.

A Schadl-Völner-ügy tanúmeghallgatással folytatódik, a korábbi tárgyalásokon olyan tanúkat hallgatott napokon át a bíróság, mint Schadl György volt titkárnője, F. Vivien – aki maga is milliókat nyúlhatott le egy végrehajtótól, majd egyezséget kötött az ügyészséggel –, valamint S. Tímea, Schadl egykori jobbkeze. Ősszel tanúként szólalt meg Kovács Pál egykori államtitkár, Süli János volt tárca nélküli miniszter és a vízmeghajtású autó találmány munkatársai.

A per 2023. február 17-én kezdődött meg a Fővárosi Törvényszéken. Az első három előkészítő ülésen a huszonkét vádlott nyilatkozott arról, lemond-e a tárgyalásról, és elfogadja-e az ügyészség javaslatát. Tíz vádlott – köztük hat bírósági végrehajtó – döntött úgy, hogy beismeri bűnösségét.

Az elsőrendű vádlottat és feleségét 2021. november 5-én fogták el a ferihegyi repülőtér prémium parkolójához vezető úton. A rendőrök több millió forintot és két diplomata útlevelet foglaltak le tőlük.

Az ügyészség Schadl Györgyre tíz, Völner Pálra nyolc év börtönt kért beismerés esetére. Előbbire 200, utóbbira 25 millió forint pénzbüntetés kiszabását is indítványozták, továbbá mindkettőjüknél tíz év közügyektől eltiltást, a jogi végzettséghez kötött foglalkozástól végleges hatályú eltiltást kértek, valamint vagyonelkobzást a jogtalan gazdagodásuk erejéig. Mindketten tagadták bűnösségüket.

A vádirat szerint Schadl jogtalan előnyként rendszeresen pénzt – 2021 nyaráig legalább 83 millió forintot – adott át Völner Pálnak, aki ezért a pozíciójából eredő befolyását Schadl érdekeinek megfelelően gyakorolta. Az ügyészség szerint a végrehajtók elnöke hét társával előzetesen megállapodott abban, hogy eléri, önálló bírósági végrehajtói kinevezést kapjanak, amiért cserébe a végrehajtói irodájuk működéséből őket illető osztalékot részben vagy egészében visszakérte tőlük. Schadl Györgyöt és R. Róbertet a november 16-i tárgyalás után engedték ki a letartóztatásból.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×