eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Prescription medication is strewn about, with pill bottles in the deep background.
Nyitókép: Darwin Brandis/Getty Images

Hamis orvosi vényekkel jutottak nyugtatókhoz

Hamis magánokirat felhasználásának vétsége és különleges személyes adattal visszaélés vétsége miatt emelt vádat a Nagykanizsai Járási Ügyészség az 55 éves csornai férfivel szemben, aki hamis orvosi vények aláírásával működött közre nyugtató hatású gyógyszerek megszerzéséhez.

A vádirat szerint ismeretlen személyek 2019 őszén illegális úton megszereztek 110 darab orvosi vényt, amik korábban egy budapesti kórházban, majd 2019 áprilisától külföldön dolgozó belgyógyász szakorvos nevével ellátottan kerültek kiállításra, majd ezen vények tartalmát az orvos által kitöltendő rovatok és orvosi bélyegzőnyomatok vonatkozásában meghamisították.

A bejelentett munkaviszonnyal nem rendelkező férfi az általa is tudottan felhasználásra szánt, hamis bélyegzővel és orvosi aláírással ellátott, két valós beteg nevére, részben valós adatokkal – névvel és tajszámmal – kitöltött recepteket legalább 30 esetben aláírta a betegek nevében, mellyel közreműködött abban, hogy ismeretlen személyek vényköteles nyugtató hatású gyógyszereket szerezzenek meg. Ezen készítmények hatóanyag tartalmuk miatt, mint kábítószer helyettesítő anyagok jó áron értékesíthetők a feketepiacon.

Az így meghamisított vényekkel 2019 szeptemberében két nap alatt, 30 alkalommal több városban is – Győrben, Komáromban, Pápán, Téten, Celldömölkön, Szombathelyen és Nagykanizsán – váltottak ki az eljárás során ismeretlenül maradt személyek gyógyszereket.

A vádlott férfi 2019. szeptember 19-én egy nagykanizsai gyógyszertárban kísérelt meg két hamisított recepttel gyógyszert kiváltani, amikor a gyógyszertári asszisztens gyanút fogott, ezért felhívta a recepten feltüntetett kórházat. Mivel kiderült, hogy a recepten feltüntetett orvos a kiállítás időpontjában már nem dolgozott Magyarországon, az asszisztens értesítette a rendőrséget.

A más ügyben szabadságvesztését töltő férfival szemben az ügyészség a vádiratban hamis magánokirat felhasználásának vétsége és különleges személyes adattal visszaélés vétsége miatt emelt vádat, amiben fogházbüntetés kiszabását indítványozta – közölte a Zala Vármegyei Főügyészség.

Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×