eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Adócsalás, adóellenőrzés, adózás,
Nyitókép: Sergiy Trofimov Photography/Getty Images

Milliárdos trükkök milliókért - nagy bajban az adóhatóság egyik fontos embere

A Központi Nyomozó Főügyészség bűnszövetségben, üzletszerűen, vezető beosztású hivatalos személy által a hivatali helyzetével egyébként visszaélve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Debreceni Törvényszéken.

A vádirati tényállás lényege szerint – a büntetőeljárás alá vonásáig – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal központi szervénél vezető beosztásban dolgozó hivatalos személy bizalmas, majd korrupciós kapcsolatot alakított ki egy debreceni vállalkozóval.

A vállalkozó érdekeltségébe tartozó gazdasági társaságok között 2013 évtől kezdődő keltezéssel ellátott szerződésekkel több milliárd forint összegben kölcsönök folyósítására került sor, amely cégek egy részével szemben később kényszertörlési, illetve felszámolási eljárás indult. Ezen kapcsolatokra figyelemmel a vállalkozó attól tartott, hogy a cégeket érintően eljárások indulhatnak a NAV-nál.

Megállapodtak abban, hogy rendszeresen juttatott különböző műszaki cikkekért és készpénzért cserébe a NAV vezető, pozícióját felhasználva figyelemmel kíséri a cégeket érintő eljárásokat, azokról információkat szolgáltat, valamint közbenjár annak érdekében, hogy az eljárások a vállalkozó számára kedvezően végződjenek. A

NAV felsővezető hivatali helyzetét felhasználva konkrét adóhatósági eljárás befolyásolásában is közreműködött - írja az ügyészség.

Mindezekért a volt hivatalos személy az átvett műszaki cikkek útján

legalább 3,5 millió forint jogtalan előnyre tett szert és további 1.000 euróval is gazdagodott.

A NAV vezető egy másik debreceni vállalkozóval is hasonló korrupciós kapcsolatot alakított ki, amelynek keretében jogtalan előnyként 4 millió forint értékű gépkocsihasználatot és gépkocsi vásárlásban nyújtott kedvezményt kapott.

A nyomozó főügyészség vádiratában azt indítványozta, hogy a bíróság – beismerés esetén – ítélje a volt hivatalos személyt 7 év börtönbüntetésre, 7 év közügyektől eltiltásra és 8 millió forint pénzbüntetésre, valamint végleges hatályú közszolgálati jogviszony gyakorlásától eltiltásra, továbbá rendeljen el vagyonelkobzást a lefoglalt nagy értékű műszaki cikkekre és 6.531.365 forintra.

Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×