eur:
388.04
usd:
363.96
bux:
55488.28
2023. szeptember 21. csütörtök Máté, Mirella
Pupil fighting with teacher
Nyitókép: Peter Dazeley/Getty Images

Tinédzser lányokra támadt a caracalli szörny, elrettentő büntetést kapott

Jogerősen harminc év börtönbüntetésre ítélték a "caracali szörnyként" elhíresült Gheorghe Dincát, akit két tizenéves lány elrablásában, megerőszakolásában és megölésében találtak bűnösnek.

A 2019-ben elkövetett bűncselekmények között több hét telt el. Dinca mindkét lányt autóstoposként vette fel kocsijába, caracali házába vitte őket, ahol napokig megkötözve tartotta, és több ízben megerőszakolta őket. A nyomozók szerint Dinca mindkét esetben - 2019 áprilisában, illetve júliusában - puszta kézzel ölte meg áldozatait, majd a holttestüket egy hordóban elégette.

A 69 éves Dinca esetében mindkét rábizonyított emberölésért 30-30 év börtönbüntetést szabott ki a táblabíróság, és helybenhagyta az alapfokon eljáró Dolj megyei törvényszék által a többi vádpontért - gyermekkereskedelemért, többrendbeli nemi erőszakért és hullagyalázásért - kiszabott büntetési tételeket. A végeredmény azonban nem változott: Dincát így is a letölthető maximális (nem életfogytiglani) büntetésre, 30 év börtönre ítélték, és helyben hagyták az alapfokú ítélet azon rendelkezéseit is, amelyek szerint áldozatai családtagjainak 100 ezer, illetve 500 ezer euró nem vagyoni kártérítést kell fizetnie.

Az ügy másodrendű vádlottjának, Stefan Risipiteanunak a nemi erőszakért alapfokon kiszabott hétéves börtönbüntetését az ítélőtábla 12 évre súlyosbította. A vád szerint Risipiteanu rajtakapta Dincát, amikor első áldozatát hazavitte,

hallgatása fejében pedig Dinca hozzájárult, hogy a lányt ő is többször megerőszakolja.

A bűnvádi eljárás elején Dinca először beismerte, hogy mindkét lányt megölte, és első, 18 éves áldozata hamvait egy Caracal melletti erdőben szórta el. A per során azonban megváltoztatta vallomását, és azt állította, hogy első áldozatát - akinek maradványait nem sikerült azonosítani - nem ölte meg, hanem ismeretlenek vitték el a házából. A román sajtó a nyomozás során azt feltételezte, hogy a "caracali szörny" egy kiterjedtebb, az elrabolt lányokat külföldön prostitúcióra kényszerítő bűnözői hálózat tagja lehetett, de ezt nem sikerült bizonyítani.

A caracali ügy hatalmas közfelháborodást keltett Romániában, miután kiderült, hogy Dinca második, 15 éves áldozata hiába hívta többször is a 112-es segélyhívószámot, a rendőrök nem hittek neki, kioktatták, a hatóságok nem voltak képesek idejében azonosítani a hívás helyét, és közbelépni, hogy megmentsék a lány életét. Az ügybe a román rendőrség parancsnoka, a segélyhívót működtető különleges távközlési szolgálat (STS) vezetője, valamint a belügyminiszter és - egy érzéketlen, az áldozatokat hibáztató megjegyzése miatt - az oktatási miniszter is belebukott.

Címképünk illusztráció

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.21. csütörtök, 18:00
Baán László
a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×