eur:
390.87
usd:
365.26
bux:
68170.59
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: Chanin Wardkhian/Getty Images

Megdöbbentő új trükköt vetnek be az autótolvajok

Mobiltelefonnak vagy bluetooth-hangszórónak álcázott eszközökkel azonnal elindíthatók nagy értékű kocsik is.

Több olyan kütyüt is árulnak az interneten, amely segítségével több modern autót másodpercek alatt lehet ellopni. Ezeket telefonnak vagy Bluetooth-hangszórónak álcázzák – írja a hvg.hu.

A Motherboard című lap által bemutatott videóban azt látni, hogy egy férfi többször is megpróbál elindítani egy Toyotát, ám mivel nincs nála az indításhoz szükséges „kulcs”, a motor meg sem nyikkan. Ekkor egy meglepő dolgot láthatunk: az illető elővesz egy Nokia 3310-es telefont. Az átalakított mobilba egy USB-csatlakozót dug bele, majd megnyom a készüléken néhány gombot. Pár másodperc, és az újbóli próbálkozásnál az autó már indul is.

A videó az autólopás egy új formáját mutatja be, ami az elmúlt időszakban kezdett el terjedni az Egyesült Államokban. A bűnözők olyan apró eszközöket használnak, amelyeket ártalmatlannak tűnő Bluetooth-hangszórókba vagy mobiltelefonokba rejtenek el. Ezeket összekapcsolják a jármű vezérlőrendszerével, hogy el tudják lopni a kocsit.

Az ilyen eszközök néhány ezer dollárba kerülnek, az autó értékének a töredékébe, és a használatukhoz nem kell különösebb technikai zseninek lenni. Ken Tindell, a járművek kiberbiztonságával foglalkozó Canis Labs nevű cég vezetője szerint a szerkezet mindent elvégez a tolvaj helyett, így annak szinte semmit sem kell csinálnia, elég csupán a megfelelő vezetéket a megfelelő helyre illesztenie. A szakember szerint az ilyen támadás ellen a tulajdonosok semmit sem tehetnek, csak az autógyártók.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×