eur:
389.52
usd:
363.33
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

Schadl-per - Több végrehajtó beismerte bűnösségét, Völner Pál még nem beszélt

Több végrehajtó is beismerte a bűnösségét a Völner-Schadl ügyben. A volt igazságügyi államtitkárt valamint a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökét és 20 társukat korrupciós és vagyon elleni bűncselekményekkel, továbbá pénzmosással vádolják.

Folytatódott a Völner-Schadl-ügy tárgyalása, ezúttal is úgynevezett előkészítő ülést tartottak. A bíróság azokat végrehajtókat is meghallgatta, akiknek a kinevezését a vád szerint Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke Völner Pál volt igazságügyi államtitkár segítségével intézte el.

A hét meghallgatott végrehajtó közül hatan beismerték bűnösségüket, lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról és elfogadták az ügyészség által indítványozott büntetést.

Valamennyien felfüggesztett börtönt kaphatnak.

Egy végrehajtó nem ismerte be bűnösségét, védője Trócsányi László volt igazságügyi miniszter és Vízkelety Mariann volt államtitkár meghallgatását kezdeményezte.

Az 24.hu helyszíni tudósítósa felsorolta a meghallgatott végrehajtókat.

  • A tárgyaláson elsőként meghallgatott végrehajtó V. Á. L. beismerte a bűnösségét hivatali vesztegetésben, elfogadta, az ügyészség által indítványozott 1 év 10 hónap – végrehajtásban 3 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetést, továbbá ötmillió forint pénzbüntetést, és 5 évre eltiltást a jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozástól.
  • Őt követte N. G. önálló bírósági végrehajtó, 2 év – végrehajtásban 5 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetés lehet a "jussa", továbbá ötmillió forint pénzbüntetés, valamint 5 évre eltiltás a jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozástól.
  • Utánuk O. Á. D. végrehajtót, a tizedrendű vádlottat hallgatta meg a bíróság. Az ügyészség számára 1 év 10 hónap – végrehajtásban 3 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetést, továbbá ötmillió forint pénzbüntetést, valamint 5 évre a jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozástól eltiltást indítványozott.
  • A negyediként M. E. végrehajtót hallgatták meg. Ő nyolcadrendű vádlottként 2 év – végrehajtásban 5 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetést kaphat, ötmillió forint pénzbüntetést, továbbá azt, hogy 5 évre a jogi egyetemi végzettséghez kötődő foglalkozástól eltiltják.
  • Sz. B. hetedrendű vádlott számára 1 év 6 hónap – végrehajtásban 3 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetést, ötmillió forint pénzbüntetést ajánlottak, továbbá 5 éves eltiltást indítványozott a jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozástól.
  • Utolsó előtti végrehajtóként a hatodrendű Cs. É. következett. Neki a vádhatóság 2 év – végrehajtásban 4 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetést, ötmillió forint pénzbüntetést, valamint 5 éves eltiltást indítványozott a jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozástól. Ő társaitól eltérően nem ismerte be a bűnösségét, és nem mondott le a tárgyaláshoz való jogról, ám három pénzátadást elismert. Védője arról beszélt, hogy a pénzátadások polgárjogi szerződés alapján történtek, kölcsön visszafizetéseként.
  • Utolsóként F. M. végrehajtót hallgatta meg a Fővárosi Törvényszék. Neki 1 év 10 hónap – végrehajtásban 3 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetést, ötmillió forint pénzbüntetést, és 5 éves eltiltást indítványozott a jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozástól az ügyészség.

A pénteki, első előkészítő ülésen négy vádlott már beismerte a bűnösségét. Erről az Infostart is beszámolt. Völner Pált és Schadl Györgyöt várhatóan csütörtökön hallgatja meg a bíróság.

Völner Pál volt igazságügyi államtitkárt valamint Schadl Györgyöt, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökét és 20 társukat egyebek mellett bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetéssel, hivatali helyzettel való visszaéléssel és különösen nagy értékre üzletszerűen elkövetett pénzmosással vádolják.

A vád szerint a Végrehajtói Kar elnöke „korrupciós kapcsolatot alakított ki” a korábbi államtitkárral. A politikus rendszeresen 2–5 millió forintot kapott Schadl Györgytől, cserébe vállalta, hogy Schadl György kérésére elintéz konkrét ügyeket, például végrehajtói kinevezéseket. Az így kinevezést kapott végrehajtóktól cserébe visszakérte az irodájuk működéséből származó osztalék egy részét.

Az ügy érdekessége, hogy

Schadl György előzetesben van, a politikus azonban szabadlábon védekezhet.

Arról is írtunk már korábban, hogy Schadl György és 21 társa – köztük a volt igazságügyi államtitkár – ellen októberben emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség. A vádhatóság szerint

a végrehajtói kar elnöke 924 millió 852 ezer forint illegális jövedelemre tett szert

korrupciós kapcsolata révén.

Az ügyészség Schadl Györgyre tíz, Völner Pálra nyolc év börtönt, valamint 200 illetve 20 millió forint pénzbüntetést kért beismerés esetén.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×