INFORÁDIÓ
2022. november 27. vasárnap
Virgil

schadl györgy

ügyészség

vádirat

vádalku

Man in prison hands of behind hold Steel cage jail bars. offender criminal locked in jail.

Vádalkut kötött az ügyészséggel Schadl György bizalmasa, aki aztán kitálalt

Infostart

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökének egyik munkatársa 90 oldalas tanúvallomásban számolt be főnöke korrupciós ügyeiről, amelyekről részletes könyvelést is vezetett.

Kulcsfontosságú szereplővel kötött megállapodást az ügyészség a Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke, valamint Völner Pál volt igazságügyi államtitkár és társaik elleni büntetőeljárásban – értesült a 24.hu.

A portál birtokába került vádirat szerint Schadl György egyik bizalmasát egyebek mellett a pénzmozgások – köztük a kenőpénzkifizetések – dokumentálásával bízta meg. A hivatalosan végrehajtó-jelölt, ám valójában pénzügyesként dolgozó munkatárs csupán tanúként szerepel majd az eljárásban. A nyomozás során 90 oldalnyi tanúvallomást tett több részletben.

A nő a büntetőeljárásról szóló törvényben rögzített megállapodásra jutott a vádhatósággal. E szerint egy bűncselekmény elkövetőjével megállapodást köthető, melyben kilátásba helyezik, hogy vele szemben büntetőeljárást nem indítanak, illetve a folyamatban lévő eljárást megszüntetik, ha a büntetőügy felderítésével, bizonyításával összefüggő információkat és bizonyítékokat bocsát rendelkezésre, és a megállapodással elérhető nemzetbiztonsági vagy bűnüldözési érdek jelentősebb, mint az elkövető büntetőjogi felelősségre vonásához fűződő érdek.

A nem nyilvános vádiratban a portál idézése szerint Schadl György a kenőpénzeket részben a végrehajtói irodájában, részben a tartózkodási helyén tárolt összegekből fizette ki a miniszterhelyettesnek. Az ügyészség szerint az irodájában található páncélszekrényben tartott készpénz kezelésével, illetve az onnan kivett és betett összegek dokumentálásával azt a pénzügyesként dolgozó végrehajtó-jelöltet bízta meg, aki vádalkut kötött az ügyészséggel. Rajta kívül a készpénz kezeléséhez a szintén végrehajtó-jelöltként dolgozó, de a valóságban Schadl sofőrjeként és személyi asszisztenseként működő munkatársnak is jogosultsága volt. Ő az ügy negyedrendű vádlottja, akire két és fél év letöltendő börtönbüntetés kiszabását kéri az ügyészség.

A két bizalmi ember – áll a vádiratban – teljes mértékig tisztában volt azzal, hogy Schadl György legális bevételei mellett rendszeresen jut törvénytelen, korrupciós cselekményekből származó pénzekhez, illetve maga is fizet hivatalos személyeknek nagyobb összegű kenőpénzt. A vád szerint ezeket a pénzeket vagy személyesen az elnök, vagy a sofőrje vitte el a megadott helyre, miközben a pénzmozgásokat a pénzügyesként dolgozó végrehajtó-jelölt könyvelte, az összegeket pedig két helyen, a Házipénztár és az EgyenlegMoncsi elnevezésű Excel-táblázatban is nyilvántartották.

A vádirat szerint a két bizalmi ember azzal is tisztában volt, hogy

Schadl György korrupciós kapcsolatban áll Völner Pállal,

akinek rendszeresen adott át több millió forint készpénzt a végrehajtók elnöke.

Az ügyészség Schadl Györgyre tíz év, míg Völner Pálra nyolc év börtönt kért beismerés esetére. Előbbire 200, utóbbira 25 millió forint pénzbüntetés kiszabását is indítványozta, továbbá mindkettőjüknél tíz év közügyektől eltiltást, a jogi végzettséghez kötött foglalkozástól végleges hatályú eltiltást kért, valamint vagyonelkobzást a jogtalan gazdagodásuk erejéig.

Nyitókép: Rattankun Thongbun/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018