eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A Fővárosi Törvényszék épületének, több ügyészség székhelyének a részlete a főváros V. kerületében, a Markó utcában. Az épület 1890-ben készült el Hauszmann Alajos és Jablonszky Ferenc tervei szerint eklektikus stílusban. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Schadl-ügy: az előkészítő ülésen négy vádlott is elismerte bűnösségét

A vádiratot ismertette a Fővárosi Törvényszék a végrehajtói kamara elnöke és 21 társa ellen folyó eljárásban. Az első tárgyalást kedden tartják, ekkor már a vádlottakat hallgatja meg a bíróság.

A Fővárosi Törvényszék dísztermében pénteken megkezdődött Schadl György, a végrehajtói kar elnöke, Völner Pál volt igazságügy államtitkár és húsz vádlott-társának eljárása. Korrupciós és vagyon elleni bűncselekmények, továbbá pénzmosás miatt emelt ellenük vádat a Központi Nyomozó Főügyészség.

Az előkészítő ülésen, amelyre az első rendű vádlottat, Schadl Györgyöt bilincsben, vezetőszáron vezették be, a 72 oldalas vádiratot ismertették, ez olyan hosszúra nyúlt, hogy közben szünetet kellett elrendelni. Az ügyész ismertette azt is, hogy az egyes vádlottak esetében milyen büntetés kiszabását kéri a bíróságtól.

A terhelteknek lehetőségük volt arra, hogy a cselekményük beismerése mellett lemondjanak a tárgyalás megtartásáról, de ezzel csak

a 22. rendű vádlott élt. P. M. elismerte bűnösségét,

őt bűnsegédként, vezető beosztású hivatalos személy által a hivatali helyzetével egyéb módon visszaélve üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásával vádolta az ügyészség. Miután egyeztetett a védőjével, elmondta, azért ismerte el bűnösségét, mert az úgy történt, ahogyan a vádiratban szerepel, és elnézést kért, mint mondta, megbánta. Ezzel elfogadta a 2 év – végrehajtásában 4 év próbaidőre felfüggesztett – börtönt, valamint az indítványozott nyolcmillió forintos büntetést.

A Fővárosi Törvényszék közleménye szerint még a 16., 19. és 21. rendű vádlott is beismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogukról. A beismerő nyilatkozatok elfogadásáról a törvényszék február 27-én hoz döntést.

Az előkészítő ülés után kedden folytatódik az ügy tárgyalása, már a vádlottak meghallgatásával, de lapértesülések szerint

Schadl György és Völner Pál meghallgatására csütörtökön, február 23-án várható.

Az ügyészség Schadl Györgyöt „vezető beosztású hivatalos személy által a hivatali helyzetével egyéb módon visszaélve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével, hivatali helyzettel egyéb módon történő visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés bűntettével, vesztegetést állítva és üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntettével, felbujtóként elkövetett kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés bűntettével és különösen nagy értékre üzletszerűen elkövetett pénzmosás” bűntettével vádolja.

A nyomozó főügyészség indítványozta, hogy a bíróság – beismerő vallomás esetén – Schadl Györgyöt tíz évre, Völner Pált pedig nyolc év börtönbüntetésre, valamint a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökét 200, a volt államtitkárt 25 millió forint pénzbüntetésre ítélje, valamint mindkettőjüket tíz év közügyektől eltiltásra, jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozástól végleges hatályú eltiltásra, és rendeljen el velük szemben vagyonelkobzást a jogtalan gazdagodásuk erejéig.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×