INFORÁDIÓ
2023. március 26. vasárnap
Emánuel

szexuális bűncselekmény

katona

honvédség

Army boots close up in line on parade day

Szexre akarhatta kényszeríteni női alárendeltjeit a katonatiszt

Infostart

A vád szerint a százados egyiküket azzal fenyegette, hogy eltávolítja a honvédségtől.

A Debreceni Törvényszék Büntető Kollégiumának Katonai Tanácsa 2023. január 31-én előkészítő ülést tartott annak a volt katonának az ügyében, akivel szemben két rendbeli, a sértettel kapcsolatban fennálló egyéb hatalmi, befolyási viszonyával visszaélve elkövetett szexuális kényszerítés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség.

A vádirat lényege szerint a férfi 2019 januárjától – a későbbiekben elöljáróként – ismétlődően arra próbálta rávenni a sértettet, hogy szexuális cselekményeket végezzen vele, amit a nő minden alkalommal elhárított. Az elutasítást követően a század parancsnoka kritizálni kezdte a sértett munkavégzését, és közölte, hogy ezt addig folytatja, amíg a nő nem enged neki. Miután a sértett mindezek ellenére sem volt hajlandó a vádlottal szexuális kapcsolatot létesíteni, a férfi több alkalommal, különféle, az állományviszonyát is érintő fenyegetésekkel próbálta elérni, hogy a nő tegyen eleget a felszólításnak.

A volt katona 2021 májusában egy gyakorlat során – majd később többször is – egy másik alárendeltjével is közölte, hogy szexuális cselekményt akar vele végezni. Miután a sértett ezt visszautasította, a százados – a szexuális kapcsolat létesítése érdekében – kritikával illette a munkáját és azzal fenyegette, hogy el fogja távolítani a honvédségtől. A katona szolgálati jogviszonya a büntetőeljárás elrendelését követően megszűnt – olvasható a Debreceni Törvényszék közleményében.

Az előkészítő ülés során az ügyész az írásban kézbesített vádiratot fenntartotta, valamint a büntetés kiszabása vonatkozásában mértékes indítványt –

5 év börtönbüntetés és 5 év közügyektől eltiltás

– tett és megjelölte a bizonyítékait. A vádlott az előkészítő ülésen a tárgyaláshoz való jogáról nem mondott le, valamint tagadta a bűncselekmény elkövetését.

Szilvási László hadbíró őrnagy ezért az ügyet nyomban tárgyalásra utalta és megkezdődött a bizonyítási eljárás. A vádlott a hadbíró kérdésére

elismerte, hogy erotikus, illetve szexuális tartalmú üzeneteket küldött alárendeltjének,

de a védekezése szerint ezzel nem az volt a célja, hogy szexuális cselekményeket is végezzen vele. A hadbíró további a bűncselekménnyel kapcsolatos kérdéseire nem tudott elfogadható magyarázatot adni, védője tanácsára a továbbiakban megtagadta a vallomástételt.

A büntetőeljárás a bizonyítás kiegészítésével, a vád és a védelem által indítványozott tanúk kihallgatásával folytatódik 2023 februárjában.

Nyitókép: vasile voicu/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018