eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Army boots close up in line on parade day
Nyitókép: vasile voicu/Getty Images

Szexre akarhatta kényszeríteni női alárendeltjeit a katonatiszt

A vád szerint a százados egyiküket azzal fenyegette, hogy eltávolítja a honvédségtől.

A Debreceni Törvényszék Büntető Kollégiumának Katonai Tanácsa 2023. január 31-én előkészítő ülést tartott annak a volt katonának az ügyében, akivel szemben két rendbeli, a sértettel kapcsolatban fennálló egyéb hatalmi, befolyási viszonyával visszaélve elkövetett szexuális kényszerítés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség.

A vádirat lényege szerint a férfi 2019 januárjától – a későbbiekben elöljáróként – ismétlődően arra próbálta rávenni a sértettet, hogy szexuális cselekményeket végezzen vele, amit a nő minden alkalommal elhárított. Az elutasítást követően a század parancsnoka kritizálni kezdte a sértett munkavégzését, és közölte, hogy ezt addig folytatja, amíg a nő nem enged neki. Miután a sértett mindezek ellenére sem volt hajlandó a vádlottal szexuális kapcsolatot létesíteni, a férfi több alkalommal, különféle, az állományviszonyát is érintő fenyegetésekkel próbálta elérni, hogy a nő tegyen eleget a felszólításnak.

A volt katona 2021 májusában egy gyakorlat során – majd később többször is – egy másik alárendeltjével is közölte, hogy szexuális cselekményt akar vele végezni. Miután a sértett ezt visszautasította, a százados – a szexuális kapcsolat létesítése érdekében – kritikával illette a munkáját és azzal fenyegette, hogy el fogja távolítani a honvédségtől. A katona szolgálati jogviszonya a büntetőeljárás elrendelését követően megszűnt – olvasható a Debreceni Törvényszék közleményében.

Az előkészítő ülés során az ügyész az írásban kézbesített vádiratot fenntartotta, valamint a büntetés kiszabása vonatkozásában mértékes indítványt –

5 év börtönbüntetés és 5 év közügyektől eltiltás

– tett és megjelölte a bizonyítékait. A vádlott az előkészítő ülésen a tárgyaláshoz való jogáról nem mondott le, valamint tagadta a bűncselekmény elkövetését.

Szilvási László hadbíró őrnagy ezért az ügyet nyomban tárgyalásra utalta és megkezdődött a bizonyítási eljárás. A vádlott a hadbíró kérdésére

elismerte, hogy erotikus, illetve szexuális tartalmú üzeneteket küldött alárendeltjének,

de a védekezése szerint ezzel nem az volt a célja, hogy szexuális cselekményeket is végezzen vele. A hadbíró további a bűncselekménnyel kapcsolatos kérdéseire nem tudott elfogadható magyarázatot adni, védője tanácsára a továbbiakban megtagadta a vallomástételt.

A büntetőeljárás a bizonyítás kiegészítésével, a vád és a védelem által indítványozott tanúk kihallgatásával folytatódik 2023 februárjában.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×