eur:
393.81
usd:
365.07
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Unsplash.com

18 évi börtönre ítéltek egy kaszinómágnást

A makaói kaszinós illegális szerencsejáték-birodalom működtetéséért ítélték súlyos börtönbüntetésre.

A 48 éves férfit a bíró bűnösnek találta csalás, bűnszervezet irányítása és illegális szerencsejáték szervezése miatt. Az ítélet szerint 834 millió dollár (312,7 milliárd forint) kártérítést kell fizetnie. A junketkirálynak is becézett Alvin Csaut ugyanakkor felmentették a pénzmosás vádja alól.

A junket olyan vállalat, amely utazásszervezőként és -közvetítőként megkönnyíti a szerencsejátékosoknak, hogy eljussanak a makaói kaszinókba. Csau alapítója az egyik legnagyobb ilyen, makaói székhelyű szabadidős utazásszervező vállalatnak, a Sun City-nek, amely sikeresen vonzotta a kínai kontinensről érkező játékosokat.

Az egykori portugál gyarmat az egyetlen hely Kínában, ahol engedélyezett a kaszinók működése.

Itt húsz év alatt a bruttó hazai termék (GDP) robbanásszerűen megnőtt, kaszinói egy hét alatt többet keresnek, mint egész Las Vegas egy hónap alatt.

Csau bukása egybeesik a Hszi Csin-ping kínai elnök által évek óta vezetett korrupcióellenes kampánnyal. Peking különösen a szerencsejátékokon keresztül elkövetett pénzmosás ellen küzd.

A kaszinómágnás pere szeptemberben kezdődött 824 millió hongkongi dollárra (mintegy 332,8 milliárd forintra) becsült illegális fogadások miatt, amelyek következtében Makaó több mint 1 milliárd honkongi dollár (mintegy 46 milliárd forint) adóbevételtől esett el.

Az ügyészek összesen 289 pontban emeltek vádat Csau ellen,

aki 20 másik vádlottal együtt csalás, pénzmosás és illegális szerencsejáték miatt állt bíróság elé. A férfit azzal is megvádolták, hogy kínai ügyfeleinek segített közvetítőkön keresztül fogadásokat kötni a délkelet-ázsiai kaszinókban.

Decemberben a bíróságon Csau tagadott minden illegális tevékenységet, és azt mondta, nem tudja, miért tekintik vállalatát, a Sun Cityt bűnszövetkezetnek. A kaszinókirályt a makaói hatóságok 2021 novemberében vették őrizetbe, két nappal azután, hogy Peking elfogatóparancsot adott ki ellene.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×