eur:
394.28
usd:
370.46
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Narrow-clawed crayfish (Astacus leptodactylus) in a confiscated cargo
Nyitókép: belizar73/Getty Images

Négyezer élő védett állatot rejtett a csempészfurgon

A Kecskeméti Járási Ügyészség természetkárosítás bűntette miatt emelt vádat két román férfi ellen.

A vádirat szerint a vádlottak közeli ismerősök. Egyikük egy romániai fuvarozó cégnél sofőrként dolgozik, míg társa nem a cég alkalmazottja, de a gépkocsivezető vádlott megkérte, hogy kísérje el a következő külföldi útjára – fogalmaz a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség sajtóközleménye.

A vádlottak a cég teherautóját felváltva vezették és 2021 szeptemberében Romániában pakolták fel a szállítandó árut. A pakolásnál mindketten jelen voltak és látták, hogy a rakomány élő állat: kagyló és kecskerák. A sofőr vádlott a fuvarokmányokon nem tüntette fel az áru nevét, csak az induló és a célállomást, valamint a rakomány tömegét.

A vádlottak a szállítmányt az olaszországi Nápolyba akarták szállítani és 2021. szeptember 22-én reggel léptek be Magyarország területére. Kora délután azonban a NAV Bevetési Igazgatóság járőrei Kecskemét közelében, az M5-ös autópályán lévő tengelysúlymérő állomásnál megállították a járművet.

Az ellenőrzés során a raktérből előkerült több mint 4000 példány kecskerák, ami Magyarországon védett állatnak minősül, egy egyed természetvédelmi értéke 50 000 forint. Az állatok Magyarországra történő beszállításához és az országon történő átszállításhoz természetvédelmi hatósági engedély szükséges. Ilyen engedélye sem a fuvarozó cégnek, sem a vádlottaknak nem volt.

A több mint 213 millió forint értékű rákokat a járőrök lefoglalták és átadták a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága munkatársainak, akik azokat az élőhelyüknek megfelelő folyóvizekbe engedték.

A büntetlen előéletű vádlottakat az ügyészség természetkárosítás bűntettével vádolja és felfüggesztett börtön kiszabását indítványozta velük szemben. A vádlottak bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×