INFORÁDIÓ
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert

bíróság

ítélet

lovasi andrás

Lovasi András Kossuth-díjas zenész, énekes egy budapesti kávézó előtt, mielőtt interjút adott az MTI újságírójának 2019. április 10-én.

Új ítélet Lovasi András autóbalesete ügyében

Infostart

A Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) perújítási eljárás során 600 ezer forint pénzbüntetésre és 2 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte a zenészt, akit maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádoltak.

Mint ismert, Lovasi András még 2019. március 27-én a délutáni órákban egy budapesti kereszteződésben a piros fényjelzést figyelmen kívül hagyva nem állt meg, s közel 50 km/órás sebességgel nekiütközött egy éppen kanyarodó rendőrautónak, amely az ütközés miatt megpördült és belecsapódott egy harmadik gépjárműbe. Két rendőr közül az egyik a baleset következtében 8 napon túl gyógyuló, maradandó fogyatékosságot okozó sérülést szenvedett.

Az ügyben a PKKB 2020. május 22-én a vádlottat 225 ezer forint pénzbüntetésre ítélte és egy évre eltiltotta a közúti járművezetéstől. Az időközben elkészült igazságügyi orvosszakértői véleménykiegészítés szerint az egyik sértett maradandó fogyatékosságot szenvedett, az ügyészség módosította a vádat és maradandó fogyatékosságot okozó közúti baleset gondatlan okozása vétségével vádolta Lovasit. Közben a büntetővégzés 2021. február 1-jén jogerős lett, de az ügyészég a felmerült új körülmény miatt perújítás elrendelését kérte a Fővárosi Törvényszéken, amely indítványnak a bíróság helyt adott.

A perújítási eljárásban a PKKB a módosított vádról döntött, és a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a bíróság kétséget kizáróan megállapította, hogy a sértett maradandó fogyatékossága a vádlott cselekményének következménye. A büntetés kiszabásakor a bíróság enyhítő körülményként értékelte a vádlott beismerését, büntetlen előéletét és azt, hogy egy kiskorú gyermek eltartásáról gondoskodik. Súlyosító körülményként vette figyelembe ugyanakkor a bíróság azt, hogy a terhelt a cselekményével alapvető közlekedési szabályt szegett meg.

Az ítélet nem jogerős, mert a vádlott és védője három munkanap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozatra.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018