eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Betörők tanácsai: így védjük a lakásunkat

Betörők tanácsai: így védjük a lakásunkat

A betörési szokásokról kérdezte a börtönre ítélt fogvatartottakat az Országos Kriminológiai Intézet. A válaszok szerint mindenképpen érdemes alapszinten védeni az ingatlanunkat, ezzel ugyanis már jelentősen csökken az esély arra, hogy a mi lakásunk legyen a betörők célpontja. A kutatás vezetője hozzátette: egy átlagos betörés időtartalma maximum 15 perc.

Arra voltunk kíváncsiak, hogy a betöréses lopás miatt börtönben lévő elítéltek milyen szempontok alapján választanak, mi alapján választják ki a célpontjukat – tudatta az Országos Kriminológiai Intézet osztályvezetője.

A felmérésben több mint száz fogvatartottat kérdeztek meg. A válaszok alapján kiderült, hogy a betörések nagy része valamilyen fokon szervezett.

„Rendszeres az, hogy úgy választja ki az elkövető a célpontját, hogy egy környéket kiválaszt magának, ott elkezd sétálgatni, és napokat eltölt azzal, hogy felmérje, hova érdemes bemenni – abból a szempontból is, hogy hol van több elvihető érték, és abból a szempontból is, hogy melyik a kevésbé védett objektum” - ismertette az osztályvezető.

Arra a kérdésre, hogy milyen típusú ingatlanok vannak leginkább veszélyben, Barabás Tünde úgy válaszolt: ahogy különböző típusúak a lakások, ugyanúgy különböző típusúak az elkövetők is. Vannak, akik a családi házas környékekre specializálódnak, míg mások a panellakásokra.

„Igazából senki nincsen teljes biztonságban, és mindenkinek a maga helyén, a maga eszközeivel kell elősegítenie azt, hogy legalább valamennyire biztonságban tudhassa magát” - figyelmeztetett az Országos Kriminológiai Intézet osztályvezetője.

„A felmérésben különböző mértékben védett lakások fényképeit mutattuk az elítélteknek: olyanokat, amelyeken voltak különböző védekezési eszközök – például kutya, riasztó –, míg másokon nem. A válaszokból egyértelműen kiderült, hogy nagyon éles szeműek az elkövetők, határozottan azokat a képeket választották, amelyeken semmiféle védekezési rendszer sem volt” - mondta Barabás Tünde.

Általában mindössze 10-15 percet vesz igénybe egy betörés, ennél többet nem akarnak a lakásban tölteni – mondta.

„Mindenképpen érdemes alapszinten védeni az ingatlanunkat, mert már ezzel is jelentősen tudjuk csökkenteni annak az esélyét, hogy a mi lakásunk legyen a célpont” - hangsúlyozta Barabás Tünde.

„A másik fontos feladat pedig a közösségi kapcsolatok erősítése: legyünk jóban a szomszédainkkal. Fontos szerepe van ugyanis annak, hogy megkérhetjük a szomszédot, ürítse ki a postaládánkat, ha nem vagyunk otthon, néha nézzen rá a házra, és ha problémát lát, jelezze, mert ez növeli az esélyeinket a biztonságra” - tanácsolta az Országos Kriminológiai Intézet osztályvezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×