INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Újabb ellopott holland festmény került meg Ukrajnában

InfoRádió / MTI
Újabb 18. századi holland mestermű került elő Ukrajnában azon festmények közül, amelyeket még 2005-ben loptak el az Amszterdam közeli Hornsban lévőv Westfries Múzeumból - közölték hornsi illetékesek.

Egy ukrán állampolgár Hollandia kijevi nagykövetségén bejelentette, hogy Izaak Ouwater festőművész egyik hornsi látképe a tulajdonában van, a képet megvásárolta, az eredetigazolás is birtokában van, és kész feltételek nélkül visszaadni a képet Hollandiának.

2005-ben loptak el 24 festményt, köztük a 17. századi holland aranykor mestereinek műveit az Amszterdamtól északra fekvő Hornsban lévő Westfries Múzeumból. A betörők záróra előtt elbújtak az épületben, majd kikapcsolták a biztonsági rendszert és leléptek a képekkel. A festmények értékét 10 millió euróra becsülték.

Az ukrán titkosszolgálat tavaly a betörők nyomára bukkant és megtalált négy festményt az oroszbarát szeparatisták által ellenőrzés alatt tartott kelet-ukrajnai Donyeck egyik villájában. Az ukrán hatóságok közölték, hogy a betörő banda többnemzetiségű volt, oroszok is voltak köztük. A hatóságok szerint számos kép Kelet-Ukrajnában lehet, a többit esetleg Oroszországba vitték.

Az ukrán rendőrség jelezte, hogy folytatja a nyomozást az ellopott festmények ügyében - tette hozzá a hornsi önkormányzat.

A címlapról ajánljuk