eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Négy ázsiai műkincset foglalt le az FBI a New York-i Ázsia Hét kiállításain

Négy ázsiai műkincset foglalt le az FBI a New York-i Ázsia Hét alkalmával rendezett kiállításokon - közölte csütörtökön egy művészeti portál.

A szövetségi hatóságok eladásra szánt indiai, afganisztáni és pakisztáni szobrokat foglaltak le aukciósházak és egy galéria kiállításán. Az elkobzott műkincsek között volt egy nyolcadik századi afgán márványszobor, amely Siva és Parvati isteneket egy tigrisbőrön ülve ábrázolja.

A The New York Times szerint a 450 ezer dollár (123 millió forint) értékű műkincset a keleti 67. utca egyik galériájában foglalták le. A rajtaütés összehangolt akció része volt, amelyet a manhattani ügyészség és az amerikai vámhatóságok indítottak azért, hogy ázsiai templomokból és régészeti helyszínekről ellopott műkincseket kutassanak fel - írta a theartnewspaper.com.

Kedden egy meg nem nevezett keleti parti aukciósházba tartó második századi, Pakisztánból származó Gandhára bódhiszattva szoborfejet koboztak el a vámhatóság nyomozói. A becslések szerint a több százezer dollár értékű szobrot New Yorkban akarták értékesíteni. A szoborfej nemcsak mérete, állapota és faragásai miatt fontos, de az arcot fedő szokatlanul bőséges aranyozás miatt is.

A szövetségi ügynökök a napokban két indiai kőszobrot is lefoglaltak, amelyeket a Christie's akciósház szervezésében az indiai és himalájai művészet alkotásait felvonultató Lahiri gyűjteményből akartak kedden eladni. A Christie's azt állította, nem tudott arról, hogy a szobrok lopottak. A The New York Times úgy értesült, hogy a szobrok egy indiai műkincscsempész hálózatot működtető férfi, Szubhas Kapúr közvetítésével kerültek az aukciósházhoz. A hálózat állítólag mintegy 2600 műkincset csempészett ki Dél-Ázsiából, Kapúr jelenleg egy indiai börtönben várja a tárgyalását.

Az egyik szobor, amely a 10. századból való, az indiai Risabhanata istent ábrázolja, értéke 100-150 ezer dollár (27-41 millió forint). A másik, nyolcadik századi szobor Rivanta istent és környezetét mutatja, értéke 200-300 ezer dollár (50-80 millió forint). Az aukciós katalógus szerint a két munkát 1999-ben vásárolták Londonban, egyiket egy meg nem nevezett gyűjtőtől, másikat a Spink & Son Ltd. brit műkereskedéstől.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×