eur:
387.68
usd:
357.02
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Életfogytiglani büntetést kapott a "halálbrigád" elsőrendű vádlottja

Bűnszervezetben elkövetett emberölésben, lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélésben, többrendbeli rablásban, lopásban és súlyos testi sértésben mondta ki bűnösnek, ezért halmazati büntetésül életfogytiglanra ítélte a Budapest Környéki Törvényszék pénteken első fokon a "halálbrigád" néven elhíresült csoport vezetőjét, Varga Sándort.

A román állampolgárságú férfit véglegesen kiutasították az országból, az elsőfokú ítélet szerint feltételes szabadságra nem bocsátható.

A 2008 és 2010 között Magyarországon elkövetett rablás- és gyilkosságsorozat másod-, harmad-, negyed- és ötödrendű vádlottját is bűnszervezetben elkövetett súlyos bűncselekményekben mondta ki bűnösnek Surdy Miklós tanácsa. A másodrendű vádlottat, Varga volt barátnőjét, Turi Emesét 17 év, a harmadrendű Korlát Richárdot 16 év, a negyedrendű Simon Attilát és az ötödrendű Rácz Lászlót 17-17 év fegyházbüntetésre ítélték. Az ügy további három vádlottjának 3-4 évet kell fegyházban töltenie.

A kéz- és lábbilincsben, valamint golyóálló mellényben lévő Varga Sándor életfogytiglani büntetésének hátterében egyebek mellett az áll, hogy a férfi a pszichológus szakvéleménye szerint törvényen kívülinek érzi magát, a társadalomba való visszaillesztésére nemigen van esély. Jellemvonásai közül hiányzik az együttérzés és a bűntudat, indulatosságra és agresszivitásra hajlamos domináns személyiség, akit tettei elkövetésekor a hideg számítás vezérelt.

Varga és védője lényeges eljárásjogi szabálysértésekre hivatkozva az ítélet hatályon kívül helyezését kérte, másodsorban - a szerintük téves jogi minősítés miatt - enyhítésért fellebbeztek. Fridman Róbert ügyvéd az MTI érdeklődésére elmondta, hogy védencének az esetlegesen enyhébb ítélet letöltését követően kellene elhagynia az országot.

A többi vádlott és védőik is enyhítésért fellebbeztek, kivéve a harmadrendű vádlottat, aki ügyvédjével - csakúgy, mint az ügyész - három nap gondolkodási időt kért.

A 2003 óta Magyarországon élő román állampolgárságú, 30 éves Varga Sándor és 25 éves élettársa, Turi Emese a korábbi, 2007-es romániai fegyveres rablások és pénzváltók elleni támadásokat követően tették át Magyarországra "működési területüket". 2008 decemberében Tökölön egy ékszerüzletet raboltak ki, a támadásba a negyedrendű vádlottat, Simon Attilát is bevonták. Az ékszerboltból 35 millió forintnyi zsákmánnyal, valamint az eladó kézitáskájával távoztak. A megszerzett készpénzt elosztották egymás között, az ékszereket debreceni és budapesti zálogházakban értékesítették.

2009 áprilisában a Komárom-Esztergom megyei Ácson lévő ékszerbolt eladóját támadták meg, fegyverrel megfenyegették, bántalmazták, majd több mint 13 millió forinttal elmenekültek (az akcióba bevont ötödrendű vádlott, Rácz László feladata az volt, hogy autójával takarja el a közeli bankfiók biztonsági kamerájának látóterét).

2009 nyarán Százhalombattán már nem csupán bántalmazták, hanem meg is gyilkolták annak az ékszerüzletnek a tulajdonosát, akinél többször értékesítettek rablásaikból származó holmit. Az üzletből 24 millió forint értékű arany ékszert vittek el. A gyilkosságot megelőző napon Monor közelében, egy erdős területen agyonlőtték az ékszerboltos bérlőjét. A bűncselekménybe bevonták Korlát Richárd harmadrendű vádlottat is, a rabolt holmit egy orgazdának, a nyolcadrendű vádlott Góman Gusztávnak adták el.

A bűncselekmény-sorozat következő helyszíne a dunaharaszti Las Vegas kaszinó volt 2010 februárjában - itt 1,3 millió forintot raboltak -, majd rá három hónapra a negyedrendű vádlott élettársának édesapjához törtek be Taksonyban, ahonnan egy laptopot vittek el.

Következő két áldozatuk egy, az Ázsia Centerben dolgozó vietnámi házaspár volt, sírjukat előre megásták Ócsa külterületén. Varga Sándor szerint ugyanis a házaspárt attól függetlenül meg kellett ölni, hogy mekkora pénzösszeget találnak náluk. A hazafelé tartó házaspárt 2010 május 18-án este támadták meg. A későbbi áldozatok hiába könyörögtek, hiába mondták, hogy a pénzt a boltban hagyták, az ócsai gödörhöz hurcolták, majd fejbe lőtték őket. A tettesek mindössze 120 ezer forintot zsákmányoltak tőlük.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Mennyire lehet elhinni, hogy Magyarország fejlettségben leelőzte Szlovákiát?

Mennyire lehet elhinni, hogy Magyarország fejlettségben leelőzte Szlovákiát?

Szlovákia a 2000-es évek növekedési szupersztárja volt Európában, fejlettségben sikerült megelőznie Magyarországot is. A sikersztorit csúfos kudarc követte: az éllovasból 2010-es évek második felére sereghajtó lett, a legfontosabb fejlettségi mutató szerint Szlovákia leszakadóban van az EU-átlaghoz és még a régiónkhoz képest is, mi is ekkor előztük vissza őket. Mindebből arra következtethetnénk, hogy az ország kilátásai rosszak, a valóságban viszont fogalmunk sincs arról, hogy Szlovákia mennyire fejlett: a statisztikai hivatal által közölt adatok ugyanis egész biztosan nem fedik a valóságot. A többi mutató nem támasztja alá a leszakadást, de ez csak sovány vigasz a szlovákok számára, mivel gazdasági fejlődésük megtorpanása minden szemszögből nézve látványos – és a jövő sem túl fényes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×