eur:
392.83
usd:
366.85
bux:
66949.07
2024. április 26. péntek Ervin

M. Róbert szökése: miért nem lehet bevezetni az elektronikus megfigyelést?

Az ELTE büntetőeljárásjogi tanszékének vezetője szerint a kormány 2003 óta képtelen honosítani az elektronikus jeladórendszert a házi őrizetben lévők szemmel tartására. Kabódi Csaba az InfoRádiónak M. Róbert szökése kapcsán azt mondta, nem feltétlenül a jogszabályok megváltoztatásával kell javítani a rendszert, szerinte a "jót jól kellene csinálni".

Január végén megszökött a házi őrizetből M. Róbert, akit egyebek mellett azzal vádolnak, hogy 2004 júniusában megölte az alvilágban "Ragyás Tóniként" ismert H. Antalt. A szökevény ellen belföldi elfogatóparancsot adtak ki.

M. Róbert előzetes letartóztatása 2008. szeptember 19-én szűnt meg egy jogszabályi rendelkezés folytán. A törvény szerint ha az előzetes letartóztatás tartama a három évet eléri, az előzetes letartóztatás megszűnik. A rendőrség 2006. június 28-án jelentette be, hogy elfogta a férfit és a hozzá köthető bűnözői kört.

A házi őrizet szabályozásának 2003 óta már többször nekifutottak - mondta az InfoRádiónak az ELTE büntetőeljárásjogi tanszékének vezetője, aki hozzátette: lehetőség lenne a házi őrizetben lévők elektronikus felügyeletére egy jeladóval, amely azonnal jelezné, ha valaki elhagyja a számára kijelölt területet.

Ez a módszer már több európai országban is működik, és Kabódi Csaba nem érti, Magyarországon miért nem lehet meghonosítani.

A szakértő úgy fogalmazott: a jót jól kellene csinálni. A büntetőeljárásjogi kódexben normaszinten megvannak a szabályozások, amelyeket jól kellene végrehajtani.

Az előzetes letartóztatás objektív, vagyis jogvesztő határideje 3 év, július elsejével azonban a 15 évnél súlyosabb szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekmények esetén az előzetes maximális ideje 4 évre nő.

Kabódi Csaba úgy véli: bizonyos esetekben érdemes növelni az előzetes letartóztatás időtartamára megszabott maximum három évet, de elsődlegesen a büntetőeljárást kellene felgyorsítani, mert néha kissé lassúak a hatóságok, és előfordul, hogy hónapokig nem történik semmi, még a letartóztatott kihallgatása sem.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 15:12
×
×
×
×