eur:
394.21
usd:
370.76
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pexels

Nyolc hét alatt újul meg Hollywood legendás felirata

Jövőre lesz 100 éves a Los Angeles szimbólumává vált betűsor, melynek kezdetben semmi köze nem volt a filmiparhoz.

Utoljára 10 éve festették újra a 13,7 méter magas betűkből álló, 106 méter hosszú feliratot. Több mint 1500 liternyi fehér festékre lesz szükség ahhoz, hogy újra régi fényében pompázhasson az álomgyár jelképe - írja a Euronews.

A nyolchetes munkavégzést webkamerával közvetítik majd az érdeklődő internetezők számára.

Eredetileg ingatlanfejlesztést jelölt

Az 1923-ban létrehozott felirat kezdetben hosszabb volt: a Hollywoodland szót adta ki, és 1946-ig semmi köze nem volt a filmiparhoz. A londoni születésű, a húszas években Amerikába emigrált Thomas Fisk Goff alkotta meg, eredetileg azért, hogy egy ingatlanfejlesztésnek hírverést csináljon.

Ez meglehetősen drága hirdetés volt:

a hatalmas fabetűk akkori ára 21 ezer dollár volt, ami mai értéken negyedmillió dollárnak - bő 100 millió forintnak - felel meg.

4000 izzóval egészült ki a felirat, melyek előbb külön-külön villantották fel a Holly, wood és land szavakat, majd egyben a teljes kifejezést. A gazdasági világválság idején aztán lekapcsolták a világítást és eladásra kínálták a reklámot.

Öngyilkosság helyszíne lett

1932-ben tragikus esemény helyszíne is volt a felirat: szeptember 16-án egy színésznő, Peg Entwistle mászott fel az első betűre, ahonnan levetette magát és meghalt. Búcsúlevelében sikertelenségét idézte fel okként - miközben halála előtt adták fel neki azt a levelet, amelyben felajánlották neki első filmfőszerepét. A karakter ráadásul egy olyan nő lett volna, aki öngyilkos lett.

1944-ben aztán Los Angeles városa megvette a Hollywoodland fejlesztés komoly területét - közte azt, amelyen a felirat állt.

Úgy döntöttek, le is bontják a feliratot,

de végül a helyiek tiltakozásának hatására nem tettek így. Az utolsó négy betűt azonban lebontották, hogy ne egy igatanfejlesztésről, hanem a helyiekről szóljon a felirat.

Összefogás mentette meg

Később a betűk állapota rohamosan hanyatlani kezdett.

A Playboy mágnása, Hugh Hefner tartott házában jótékonysági estet,

amelyen az egyes betűk megmentéséért olyan emberek adakoztak, mint Alice Cooper, Hefner vagy a Warner stúdió. Ekkor a talapzatot is korszerűsítették.

1976-ban egy diák leplekkel Hollywoodról Hollyweeddé alakította a feliratot egy iskolai projekthez, majd még kétszer módosított rajta hasonló médszerekkel, Holywoodra és Olywoodra.

1992 óta a Hollywood Sign Trust őrzi a felirat épségét. A látványosság gyakorta látható filmekben is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×