eur:
389.49
usd:
361.73
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Felpofozták a dél-koreai igazgatót egy sajtótájékoztatón

Felpofozták egy súlyos megbetegedéseket és számos halálesetet is okozó terméket forgalmazó brit konszern dél-koreai területi igazgatóját, amikor hétfőn, egy szöuli sajtóértekezleten vállalta a felsősséget a történtekért és bocsánatot kért a megjelent áldozatoktól és családtagjaiktól.

Ata Safdar a Reckitt Benckiser brit konszern dél-koreai és japán igazgatójaként tartott sajtóértekezletet egy szöuli szállodában. A heves indulatokat gerjesztő rendezvényen a vállalat először ismerte el nyilvánosan a felelősségét a számos halálesetet és maradandó tüdőkárosodást okozó párásítósterilizáló folyadék forgalmazásában. A megjelentek soraiban több áldozat, köztük egy 13 éves, oxigénpalackkal lélegeztetett fiú és családtagok is voltak.

A dél-koreai hatóságok vizsgálata szerint a párásítófertőtlenítő miatt 92 ember halt meg.

A cég 2001-ben kezdte alkalmazni termékeiben a mérgező polihexametilén guanidint (PHMG) és tíz éven át használta azon fogyasztói panaszok ellenére, melyek szerint a vegyszer belélegzése tüdőproblémákat, sőt halált okozhat.

A botrány 2011-ben robbant ki, de a cég eddig nyilvánosan nem követte meg az áldozatokat.

Safdar hétfőn a vállalat nevében elismerte, hogy teljes mértékben felelősek a történtekért és mindenért bocsánatot kért, azért is, amiért ez a bejelentés öt évet késett.

Beszéde közben egy kiabáló férfi rontott fel a dobogóra, és pofon vágta Safdart. "Szívszorító" - mondta az igazgató és arra kérte a megjelenteket, hogy hadd fejezze be a bocsánatkérést. Közben azonban egy másik férfi azt kiabálta: "Már túl késő!"

A párásító vizéhez adagolt sterilizáló folyadék árusítását 2011-ben függesztette fel a dél-koreai kormány.

Safdar elmondta, hogy 178 embert egészségét károsította meg a termék, és kártérítésben akarják részesíteni őket. Dél-koreai adatok szerint 2011 óta 530-an tettek panaszt a párásítósterilizáló által okozott tüdőproblémák miatt. A terméket az Oxy Reckitt Benckiseren kívül más cégek is fogalmazták, de valószínűleg csak Dél-Koreában árusították azokat. A dél-koreai hatóságok nyomozást indítottak a termékek gyártói ellen.

Az érintett vállalat 2014-ben Reckitt Benckiser Koreára változtatta a nevét.

A hétfői bocsánatkérést áprilisban egy írásbeli közlemény előzte meg. Abban a cég helyi képviselete elismerte, hogy késlekedtek kapcsolatba lépni az áldozatokkal és családtagjaikkal. A vállalat áprilisban újabb ötmilliárd von (1,2 milliárd forint) értékű "humanitárius alapot" állított fel egy 2014-es szintén ötmilliárd vonnal létrehozott alap kiegészítésére.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×