eur:
389.59
usd:
364.73
bux:
68072.58
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Dolly Parton countryénekesnő 70 éves

"Nincs olyan szakasz az életemben, amikor ne írtam volna dalokat. Rajtuk keresztül be lehet kukucskálni a szívembe, megismerni az álmaimat, sikeremet, mindent, amit valaha átéltem" - nyilatkozta Dolly Parton amerikai countryénekesnő, színésznő, aki január 19-én lesz hetvenéves.

Dolly Rebecca Parton a Tennessee állambeli Sevierville városkában született. A család csak egy dologban volt gazdag: a gyermekáldásban, a tizenegy gyermek közül negyediknek érkezett Dolly. Nagy nyomorban tengődtek (később azt mesélte, hogy csak akkor fürdött folyóvízben, ha belegázolt a patakba), de végül a legtöbb testvér vitte valamire.

Dollyra, aki apja szerint előbb tudott énekelni, mint beszélni, egy helyi rádióállomás gyereksztárjaként figyeltek fel. Tízévesen már a tévében szerepelt, s alig tizenhárom esztendős volt, amikor első lemezét megjelentette. Az album megnyitotta előtte a Grand Ole Opry, a countryzene legrangosabb rádióműsorának kapuit, s tizennyolc évesen a műfaj fővárosába, Nashville-be költözött.

Már megérkezése délutánján beleszeretett egy útépítéssel foglalkozó cég tulajdonosába, Carl Deanbe, akihez 1966-ban feleségül is ment, és akivel fél évszázada boldog házasságban élnek. Gyermekük nem született, de Dolly a botrányairól is híres színésznő, énekesnő Miley Cyrus keresztanyja.

A lány pályája akkor kezdett felívelni, amikor a countryzene szupersztárja, Porter Wagoner a szárnyai alá vette. Meghívta televíziós műsorába, ahol 45 millió néző, továbbá 100 lemezcég és tv-csatorna képviselője láthatta. Az RCA lemezcég le is csapott a tehetséges énekesnőre, több Parton-Wagoner duettet dobott piacra, amelyek a slágerlisták élbolyában végeztek. Amikor Parton 1970-ben Joshua című dalával a lista első helyére került, alakja már beárnyékolta mentorát.

A hetvenes évekre Amerika egyik legnagyobb sztárjává nőtte ki magát. 1974-ben pontot tett Wagonerrel való munkakapcsolatára, ugyanebben az évben az I Will Always Love You című dala a slágerlisták élére szökkent. A dal 1982-ben, amikor A legjobb bordélyház Texasban című filmben újra felcsendült, ismét listavezető lett, ezzel ő lett az első, akinek ugyanaz a dala két különböző évben ért fel a listák csúcsára. Sőt, szerzeményét egy újabb évtizeddel később Whitney Houston is elénekelte a Több mint testőr című filmben: ebből a kislemezből négymillió példány kelt el, ismételten a slágerlisták élére került, és 1993-ban a legtöbbet játszott dalnak bizonyult.

Első milliós példányszám fölötti albuma 1977-ben a Here You Come Again volt, pályafutása során százmilliónál több albumát vásárolták meg. A válogatásokkal együtt mintegy másfélszáz albuma jelent meg, és nem akadt köztük eladhatatlan, huszonöt lett arany-, platina- és többszörös platinalemez. Állítólag háromezernél is több dalt írt, ezek közül 25 szerepelt a Billboard country listájának első helyén, a legnépszerűbbek közé tartozik a Jolene, a 9 To 5, az Islands In The Stream, a Tennessee Homesick Blues, a Real Love, a Coat of Many Colors és a My Tennessee Mountain Home.

A hetvenes évek közepétől egyre gyakrabban szerepelt a televízióban és mozifilmekben. 1980-ban a Kilenctől ötig című vígjátékban kapott nagyobb szerepet, ezért két kategóriában is Golden Globe-díjra jelölték, és a film általa írt címadó dalát is nominálták a Golden Globe- és Oscar-díjra. Két évvel később A legjobb bordélyház Texasban című vígjátékban másodszor is jelölték a Golden Globe-ra, s 1989-ben az Acélmagnóliák című filmben is dicsérte a kritika. Nagy sikerrel futott tévés showműsora, több tévéfilmben szerepelt, és rajzfilmeket is szinkronizált.

Az énekesnő összesen kilencszer nyerte el a műfaj legrangosabb kitüntetését, a CMA (Country Music Association) díját, 1978-ban az év szórakoztató művészének is megválasztották. Hét Grammy-díjjal büszkélkedhet, 1984-ben csillaggal jutalmazták a hollywoodi Hírességek Sétányán, 1999-ben beválasztották a Country Music Hírességeinek Csarnokába. 2006-ban elnyerte a Kennedy Center életműdíját, amely a legfontosabb amerikai művészeti elismerések közé tartozik.

A countryzenében persze akadtak vetélytársai, mégpedig cseppet sem jelentéktelen sztárok, mint Tammy Wynette, Emmylou Harris és Linda Ronstadt. Dolly Partont azért szerették a zenekedvelők, mert a legdallamosabb, legszívhezszólóbb dalokat ő énekelte. A country másik két királynőjével, Emmylou Harrisszel és Linda Ronstadttal két albumot is készített, amelyek szintén listavezetők lettek.

Ma is turnézik, 2014-ben ő vonzotta a legnagyobb közönséget az angliai glastonburyi fesztivál zárónapján. Több üzleti vállalkozása is van, produkciós cégeket működtet, s tavaly nyitotta meg 300 szobás szállodáját, amely 1986-ban alapított vidámparkja, a Dollywood közelében fekszik.

Ismert jótékonysági munkájáról is, életéről több film készült. Róla nevezték el a világ első klónozott emlősét, Dolly bárányt.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi- Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi- Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×