eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Legálisan ejtették el Afrika egyik legnagyobb elefántját

Legálisan ejtették el Zimbabwéban Afrika egyik legnagyobb elefántját, amelynek agyarai együttvéve 109 kilót nyomtak - közölték a zimbabwei hatóságok.

Állatvédők pénteken jelentették be felháborodva, hogy három hónappal Cecil, a fekete sörényéről híres oroszlán elpusztítása után nemrég kilőtték Zimbabwe egy további emblematikus állatát, egy "nemzeti kincsnek" tekintett több mint 50 éves hím elefántot, a Gonarezhou Nemzeti Park büszkeségét.

A zimbabwei nemzeti parkok igazgatósága szombaton közleményben erősítette meg, hogy egy külföldi vadász október 7-én a Malipati szafarizónában elejtette az öreg elefántot, amelynek egyik agyara 54, a másik pedig 55 kilót nyomott.

Az állatot az összes szükséges engedély birtokában lőtték ki, a legális vadászatból származó bevételből pedig a nemzeti park környékén élő közösségek megélhetését támogatják - hangsúlyozza a közlemény.

Hivatalosan nem közölték, de úgy tudni, hogy a ritka példányt egy német vadász ejtette el, aki 60 ezer dollárt fizetett a kilövési engedélyért, amely lehetővé teszi, hogy leopárdokra, oroszlánokra, bivalyokra és orrszarvúakra is vadásszon.

Az ország déli részen fekvő Gonarezhou Nemzeti Park büszkeségének számító elefánt akkora volt, hogy agyarai szinte a földet súrolták - közölte Emmanuel Fundira, a zimbabwei szafariszervezők szövetségének elnöke. "Soha nem láttunk még ilyen impozáns állatot. Akárcsak Cecil oroszlán, az elefánt is nemzeti kincsnek számított, amelyet óvni kellett volna, nem elpusztítani" - mondta Fundira.

Szakértők szerint ilyen óriási elefántot legfeljebb 30 évenként egyszer sikerül kilőni. "Egyes vadászok harminc éven át minden évben visszatérnek abban a reményben, hogy elejthetnek egy ekkor állatot, és ez idő alatt akár egymillió dollárt is elköltenek" - közölte Louis Muller, a Hivatásos Vadászok és Túravezetők Szövetségének elnöke.

Muller szerint az a tény, hogy a kilőtt elefánt elég ideig élhetett ahhoz, hogy ilyen példátlan méretű agyarai nőjenek, arról tanúskodik, hogy a zimbabwei rendszabályok kellőképpen védik az elefántokat.

A Gonarezhou Nemzeti Parkban és a hozzá csatlakozó Malipati szafariparkban 11 400 elefánt él.

Július 1-én a fekete sörényéről ismert Cecil nevű 13 éves hím oroszlánt lőtte le nyílpuskával egy amerikai fogorvos, Walter Palmer, a nyugat-zimbabwei Hwange Nemzeti Park közelében. Az amerikainak érvényes vadászati engedélye volt, amelyért 55 ezer dollárt fizetett, de a vadászterület tulajdonosának nem volt joga oroszlánvadászatot szervezni. A bíróság nem indított büntetőeljárást Palmer ellen, arra hivatkozva, hogy tudtán kívül követte el a jogsértést.

Zimbabwe az orvvadászok "paradicsoma", akiknek főként orrszarvúak és elefántok esnek áldozatul. Októberben legkevesebb 40 elefántot mérgeztek meg ciánnal a dél-afrikai országban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×