eur:
401.3
usd:
365.86
bux:
0
2024. október 7. hétfő Amália

Ön meddig bírja nyakkendő nélkül?

Amióta a fiatalosabb megjelenésre törekvő olasz miniszterelnök lemondott a nyakkendőviseletről, politikustársai is Silvio Berlusconit utánozzák - ennek ellenére a nyakkendőgyártók nem tartanak csődtől, mert tudják, hogy az olasz férfiak nem sokáig bírják nyakkendő nélkül.

Külföldi férfi vendégeinek Berlusconi évek óta a nápolyi Marinella szabóság nyakkendőit ajándékozza. Ugyanazt, amelyet ő is visel: kék színűt apró mintával. A kormányfő többet ér minden reklámnál a nyakkendőkészítőknek: az ő érdeme, hogy a korábban viselt csíkos helyett ma már Bill Clinton és Vlagyimir Putyin is pöttyös olasz nyakkendőt hord.

A 74 éves miniszterelnök azonban most ősztől csak hivatalos alkalmakon jelenik meg nyakkendőben, és ahogy teheti, megszabadul tőle. A szokást más politikusok is átvették, méghozzá pártállástól függetlenül. Az ellenzéket vezető Pierluigi Bersani egy szál fehér ingben kampányol, pedig az - miként az Il Tempo napilap divatszakértője, Livia Lombardi figyelmeztetett - nem minden férfinak előnyös. Nyakkendő (és arcplasztika) nélkül előtűnnek a nyakráncok, és a toka is jobban lelóg. Lombardi negatív példaként a nyakkendőt sose hordó Hugo Chávez venezuelai, Evo Morales bolíviai és Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnököt említette.

Az öltöny és a nyakkendő számít az olasz férfi hétköznapi viseletének, még a sportriporterek is ebben tudósítanak a labdarúgó pályáról. Nyakkendőt viselnek fehér köpenyük alatt az orvosok: idén nyáron az egészségügyi miniszter arra szólította fel őket, hogy vegyék le a baktériumhordozó nyakkendőt, felhívása azonban hatástalannak bizonyult. Traianus császár római diadaloszlopán látható, hogy már a II. századi légiók katonái is nyakkendőt hordtak.

Az olasz divatkamara adatai szerint a középosztályhoz tartozó férfiak szekrényében fejenként 38 darab nyakkendő lóg.

A nyakkendő politikai üzenetet is hordozhat. Az egykori Olasz Kommunista Párt (PCI) főtitkára, Enrico Berlinguer szigorúan vörös színűt viselt. Az Északi Liga politikusai zöld nyakkendőben feszítenek. Berlusconi politikai vetélytársa, a házelnök Gianfranco Fini a rózsaszínt szereti, hivatalosan azért, mivel szerinte ez nyugtatóan hat a választókra. Rossz nyelvek szerint azonban csak bosszantani akarja Berlusconit, aki nem titkolja, hogy ki nem állhatja Fini nyakkendőit.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Eddig elnéző volt a NAV, de jövőre tízmilliós bírságok röpködhetnek a cégeknek

Eddig elnéző volt a NAV, de jövőre tízmilliós bírságok röpködhetnek a cégeknek

Tavaly óta új adatszolgáltatási kötelezettség terheli a kapcsolt vállalkozással rendelkező közép- és nagyvállalatokat, már a társasági adóbevallásukban is szerepeltetniük kell bizonyos, a transzferár dokumentációban is szereplő adatokat, amely a Niveus Consulting Group adószakértői szerint akár 10-20 ezer céget érinthet. Ehhez képest tavaly, a Pénzügyminisztérium statisztikái szerint mindössze 5512 cég nyújtott be transzferáras adatszolgáltatást, vagyis sokan nem tettek eleget – időben vagy egyáltalán – kötelezettségüknek, ennek ellenére egyelőre elmaradtak a jelentős bírságok. Ez annak köszönhető, hogy a NAV támogatólag lépett fel az ellenőrzések során és jellemzően csak hiánypótlásra szólította fel a cégeket, azonban több jel is arra mutat, hogy jövőre már elillanhat ez a jóindulat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×