eur:
400.13
usd:
367.51
bux:
74736.55
2024. október 15. kedd Teréz

Jégeső, szélvihar, narancs riasztás nyugaton és délen

Jégverést hozó vihar csapott le Nagykanizsára kedden délután, kora este pedig Pécsre is megérkezett a jégeső. Zala és Somogy megyében két vonalon szünetel a vasúti közlekedés. Az Országos Meteorológiai Szolgálat narancssárga riasztást adott ki a nyugat- és dél-magyarországi régióra, és a Balatonban is tilos fürödni. Csak az ország középső és északkeleti részén nem kell zivatarra számítani.

Több települést is vihar tépázott meg Zala megyében: az időkép.hu és a metnet.hu megfigyelői a többi között Nagykanizsáról, Lentiből, Letenyéről is jégesőt jelentettek. A jég mérete egyes helyeken borsónyi, máshol diónyi volt.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese az MTI-nek a jelentős számban érkező bejelentések miatt röviden csak annyit tudott elmondani: számos helyen fakidőléshez és sárfelhordáshoz riasztották őket, a viharos szél néhol háztetőt bontott meg.

A nagykanizsai tűzoltókhoz alig fél órával a vihar elvonulása után már több mint 50 bejelentés érkezett. Az ügyeletes tájékoztatása szerint a város környékén főként fakidőlések miatt kellett közbeavatkozniuk, több háznak a tetejét is megrongálta a jég.

Pécsre is lecsapott

A baranyai megyeszékhelyen dió méretű jég esett: a vihar komoly károkat okozott. A belvárosra este hét előtt csapott le, autók szélvédőit, lakások ablakait, redőnyeit zúzta be a jégeső. A húsz percig tomboló zivatar nyomán 10 milliméternyi csapadék esett.

A tűzoltókat több tucatszor riasztották, mert a viharos erejű szél 10-15 méter magas fákat döntött házakra és utakra - közölte a baranyai katasztrófavédelem ügyeletese. A tűzoltók a kidőlt fák eltávolítása után vizet szivattyúznak pincékből, házak alagsoraiból, amelyeket elöntött a gyorsan lezúduló, nagy mennyiségű csapadék.

Fennakadások a vonatközlekedésben

Zala és Somogy megyében a délutáni vihar miatt két vonalon is szünetel a vasúti közlekedés - közölte a MÁV. A vasúti sínekre dőlt fák, illetve a felsővezeték-szakadás miatt Nagykanizsa és Gyékényes között, valamint Kaposvár és Gyékényes között nem járnak a vonatok - mondta a társaság szóvivője.

Az Országos Meteorológiai szolgálat délután másodfokú, narancssárga riasztást adott ki két magyarországi régióra: az előrejelzése szerint Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Somogy, Tolna és Baranya megyében estig heves zivatarokra kell számítani, erős szél és olykor 90 kilométer/órás széllökések kíséretében. Helyenként akár 2 centiméter átmérőjű jég is eshet.

Az északkeleti megyéket és Pest megyét kivéve az ország többi részén is lehetnek kisebb felhőszakadások, zivatarok.

Címlapról ajánljuk
Nem leszek másodhegedűs - kikosarazta a Szabadságpárt elnökét a regnáló kancellár
Folyamatos patthelyzet Ausztriában

"Nem leszek másodhegedűs" - kikosarazta a Szabadságpárt elnökét a regnáló kancellár

Noha a szeptember végi ausztriai parlamenti választásokon fölényes győzelmet arató radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke továbbra is a leghatározottabban magának követeli a kormányalakítást, koalíciós partner híján aligha lesz lehetősége erre, a szélsőjobboldalinak tartott párt vezetője hiába szólította fel Karl Nehammer kancellárt, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) elnökét a koalícióban való másodhegedűs szerepének elvállalására, Nehammer hasonló határozottsággal nemet mondott.

Vitézy Dávid: azt üzenték a választók, ha marad is a főpolgármester, a dolgok nem mehetnek tovább úgy, mint eddig

Ki kell jönnünk abból a politikai mocsárból, ahol mindenkinek megvan a maga dumája, de a vége az, hogy a város akármelyik részére is nézünk, nem fejlődik – mondta Vitézy Dávid, a Fővárosi Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője. Az InfoRádió n című műsorában beszélt a Fővárosi Közgyűlés feloszlatásának esélyeiről, a 15 perces városról és a HÉV-ek jövőjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.16. szerda, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×