eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Győzött a józan ész - veszített a prüdéria

Hosszas huzavona után megadta magát a londoni közlekedési hatóság: engedélyezte ugyanis, hogy a brit főváros metróállomásain id. Lucas Cranach (1472-1553) Vénuszával reklámozzák a 16. századi nagy német festő márciusban nyíló kiállítását.

A szőke copfos, meztelen istennőt ábrázoló festményt, amely a londoni Királyi Szépművészeti Akadémia tárlatára csábított, túlságosan is figyelemfelhívónak érezték az illetékesek és nem engedélyezték annak elhelyezését a metróban.

Döntésükben arra a szabályzatra hivatkoztak, mely szerint tilos minden olyan reklám, "amely szexualizált módon mutat be férfiakat, nőket és gyermekeket, vagy pedig félig vagy teljesen meztelenül ábrázol testeket nyíltan szexuális összefüggésben".

"Tekintettel kell lennünk valamennyi utasunkra, és vigyáznunk kell arra, hogy ne sokkoljuk őket a reklámplakátokkal" - nyilatkozta még a hét elején a londoni közlekedési társaság, a Transport for London szóvivője.

A TFL azonban végül felülvizsgálta saját döntését. Az indoklás egyszerű volt: ítélhetnek mindig helyesen abban a reklámáradatban, amellyel folyamatosan bombázzák őket. A valódi ok azonban az volt, hogy a TFL köznevetség tárgyává lett e viktoriánusan prűd döntésével.

John Whittingdale, a brit képviselőház kulturális és médiabizottságának elnök egyenesen "debilnek" nevezte a tilalmat, de még a tiszteletre méltó Királyi Akadémia is felháborodásának adott hangot: "Nevetséges, hogy napjainkban nem lehet plakátot készíteni egy 500 évvel ezelőtti festményből" - mondta hitetlenkedve az akadémia szóvivője.

Címlapról ajánljuk

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Az éghajlatváltozás következménye: szebb jövő vagy apokalipszis?

Az éghajlatváltozás következménye: szebb jövő vagy apokalipszis?

Az emberi társadalom az innovációnak és globalizációnak köszönhetően korábban képes volt felszabadítani magát a klíma uralma alól, de mára új függőség alakult ki az ember által létrehozott éghajlati rendszerrel szemben. Az elmúlt évtizedekben a fosszilis energiatermelés növekvő mértéke hozzájárult az üvegházhatás fokozódásához, ami jelentős hőmérséklet-emelkedést és időjárási szélsőségeket eredményezett. A fogyasztás mérséklése és a globális energiatermelés dekarbonizálása elengedhetetlen a jövő katasztrófáinak elkerüléséhez. A célok eléréséhez progresszív adózási rendszerek és nemzetközi együttműködés szükséges, különös tekintettel a megújuló energiaforrásokra történő átállásra. Enélkül az emberiség a közeljövőben pusztító ökológiai válságokkal nézhet szembe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×