INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Vége a rettegésnek: úton a nők vezette rózsaszín taxik

Infostart / InfoRádió
Dubaj után Indiában is megjelentek a rózsaszín taxik, amelyeket csak nők vezethetnek, és amelybe csak nőket vesznek fel utasnak.

Harminc nő kezdte meg a munkát a héten Bombayben a Priyardarshani taxivállalatnál, amely új szolgáltatást indít: rózsaszínre festett taxikkal állnak az olyan nők rendelkezésére, akik nem szívesen utaznak férfi sofőrök mögött.

Mohini Bishure egyike azoknak a 21 és 50 év közötti nőknek, akiket kiválasztottak a munkára. Sokan sosem vezettek azelőtt, hogy jelentkeztek a taxitársaság által feladott hirdetésre.

Mielőtt dolgozni kezdtek a vállalatnak, a vezetésórák mellett önvédelmi tanfolyamra is elküldték őket.

A Priyardarshani társaság elsősorban olyan nőknek ajánlja szolgáltatását, akik szállodákban vagy call centerekben dolgoznak, így éjszaka is kénytelenek közlekedni. Nekik eddig nem volt választásuk, hiszen mind az 55 ezer bombayi taxit férfi vezette.

Renuka Chowdhary, az indiai nő- és gyermekügyi miniszter üdvözölte a taxitársaság lépését.

Elmondta: nemcsak azért jó, hogy forgalomba állnak a rózsaszín taxik, mert a nőket eddig is gyakrabban zaklatták vagy támadták - nem egy esetben gyilkolták meg - a sofőrök, mint a férfiakat, hanem mert ez jó kereseti lehetőséget is jelent.

Sok nőt, aki jelentkezett a társaság hirdetésére, kritizáltak családtagjai, ismerősei, akik szerint otthon kellene maradniuk, hogy férjüket, gyerekeiket szolgálják ki. Vannak azonban, akiket támogattak.

Ilyen a 42 esztendős Shweta Shinde is, aki egész életében arra vágyott, hogy megtanulhasson vezetni.

A rózsaszín taxikat az indiai Tata autógyár biztosítja a taxicégnek, a sofőrök pedig 19 ezer rúpiát adnak a vállalatnak foglalóul. Később a kedvezményes hitelt törlesztve birtokukba is kerül a jármű.

Az előzetes számítások szerint a taxisofőrnők havonta 25 ezer rúpiát keresnek majd, ez háromszor annyi, amennyit egy hivatásos sofőr, és ötször annyit, mint amennyit egy háztartási alkalmazott visz haza.

Az utóbbi időben egyre több olyan esetről hallani, amikor taxisofőrök támadtak meg védtelen nőket az autójukban. Novemberben a 22 éves Jyoti Chowdharyt erőszakolta és gyilkolta meg egy sofőr Poona városában

A címlapról ajánljuk