INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Meg kellett halnia, mert felemelt egy tűzőgépet - megrázó videó

Infostart / InfoRádió
Kanadában nyilvánosságra került egy amatőr videofelvétel, amelyen az látható, ahogy a rendőrök elektromos sokkolóval elkábítanak egy bevándorlót. A lengyel férfi a helyszínen meghalt.

A negyvenéves Robert Dziekanski Lengyelországból érkezett Kanadába, hogy csatlakozzon édesanyjához, aki az ország nyugati felén lakik. A férfi gépe halála előtt tíz órával érkezett Észak-Amerikába.

A videón, amelyet egy 15 éves kanadai fiú készített, az látszik, hogy a férfi a vámterület egy üveggel lezárt részén áll. Izgatottnak tűnik, izzad és nehezen lélegzik. A férfit a repülőtéri biztonságiak és utasok nézik az üvegfal túlsó oldalán.

Robert Dziekanski ezután felemel egy laptopnak tűnő tárgyat, és a földhöz vágja, majd egy kisebb asztalt hajít az üvegfalnak.

A videón ezután az látható, ahogy négy rendőr érkezik, aki bemennek az üvegfal mögé a férfihoz. Szemtanúk szerint a lengyel ekkor felemelt egy tűzőgépet.

Másodpercekkel később a rendőrök elektromos sokkolóval megbénítják. A férfi összeesik, kiabál és vonaglik, ekkor a rendőrök ismét használják a sokkolót.


A felvételen egy idő múlva elhal Robert Dziekanski kiabálása, és a férfi nyugodtan fekszik. Ezután egy hangot hallani, amely azt mondja, "vörös kód", ami azt jelenti, hogy orvosi segítséget kérnek a helyszínre.

Hiába várt az anya

A halott féri édesanyja látott részleteket a repülőtéren készített filmből, és engedélyezte annak nyilvánosságra hozását.

A fia bajban volt, rémülten keresett segítséget, de nem kapott senkitől - értékelte a látottakat Walter Kosteckyj, a család ügyvédje.

A jogász elmondta, hogy a videón erőszakos eseményekre számított, amelyek indokolták volna a sokkoló használatát, a felvételen azonban ilyesmi egyáltalán nincs.

Az ügyvéd elmondása szerint a férfi és édesanyja abban állapodott meg, hogy a csomagokat szállító szalagnál találkoznak a nemzetközi terminálban.

Azt azonban egyikük sem tudta, hogy a berendezés még a biztonsági területen belül van, ahonnan nem látni ki az érkezési csarnokba.

Walter Kosteckyj azt mondta, hogy az anyának és fiának sem a repülőtér, sem a vámhatóság, sem a biztonsági emberek nem próbáltak meg segíteni.

Az ügyvéd szerint a férfi, aki nem beszélt angolul, hosszú idő után végül kijutott a csarnokba, de ott nem találta meg az anyját, aki hat óra várakozás után elment.

Robert Dziekanski ekkor nyilvánvalóan pánikba esett - vélekedett a jogász.

A boncolás nem találta nyomát a holttestben annak, hogy a lengyel állampolgár kábítószert vagy alkoholt fogyasztott volna. A halál pontos okát egyelőre nem állapították meg.


A címlapról ajánljuk